Felhívás!

Büntetéstől tartanak

Büntetéstől tartanak Kovászna megye

Több lakossági panasz is érkezett Sepsiszentgyörgyről arra vonatkozóan, hogy szemetesek a játszóterek és a tömbházak körüli zöldövezetek, a környéken lakók pedig attól tartanak, nekik kell büntetést fizetni ezért, holott nem ők szemetelnek.

Valóban a lakók kötelessége tisztán tartani a magánházak, tömbházak előtti kis kerteket, zöldövezeteket és járdát, viszont a közterületről – így a játszóterekről is – a Tega Rt. köztisztasági vállalat szállítja el a szemetet – tájékoztatta lapunkat a szentgyörgyi polgármesteri hivatalhoz tartozó városgazdálkodási osztály.

Nemrég jelent meg egy határozat, miszerint a lakók kötelessége tisztán tartani a tömbházak és a magánházak előtti járdákat, zöldövezeteket, és a helyi rendőrség fogja ellenőrizni a városgazdálkodásra vonatkozó szabályzata betartását. Sokan felháborodtak a rendelkezésen, mivel annak ellenére is szemetesek a tömbházak közötti részek és játszóterek, hogy a lakók vigyáznak a tisztaságra. Több olvasónk jelezte, hogy a játszóterek, járdák, kisebb lakónegyedi parkok között rengeteg a hulladék, a kukák hamar megtelnek, de többen mellé teszik a szemetet, sőt olyan is előfordul, hogy a háztartási szemét kerül az utcai tárolóba vagy mellé, és a nemrég elfogadott helyi határozat értelmében ezekért a lakótársulás büntethető, és tehetetlennek érzik magukat az ügyben.

A sepsiszentgyörgyi városgazdálkodási iroda munkatársai tájékoztatása szerint a városháza, a köztisztasági vállalattal kötött szerződés alapján biztosítja a főbb járdaszakaszok tisztaságát, elsősorban a város központi részében, azonban a többi övezet tisztán tartása a lakástulajdonosok feladatkörébe tartozik. Az utakat városszerte szintén a Tega Rt. takarítja. Ugyanakkor minden lakástulajdonos (tömbház- vagy magánház) köteles biztosítani az ingatlanja előtti tisztaságot. A játszóterek, kisebb parkok tisztítása a Tega Rt. feladatkörébe tartozik, és el is végzik ezt a munkát – közölte a hivatal. Ugyanakkor arra kérik a lakosságot, ha azt tapasztalják, hogy megteltek az utcai szemetesek, piszkosak a játszóterek, értesítsék a vállalatot. Ezen felül, amennyiben olyan kihágást észlelnek, hogy valaki a háztartási hulladékot az utcai tárolóba dobja, hívni kell a helyi rendőrséget, ugyanis az ők hatáskörük a büntetés. A helyi rendőrök egyébként ellenőrzik a város területeit, első lépésben figyelmeztetik, majd pénzbírságban is részesítik azokat, akik nem tartják be a rendelkezéseket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 25., 7:45
  ÉRTÉKELÉS: 11

  A közöstemető is a Tega gondozásába került, ez meg is látszik a szemetes kukák torony magasságuak, melletük is óriás elszáradt koszorú halom, a fű imitt-amott lemocskolva, mert lekaszálásról nem beszélhetünk. Itt most kit kellene megbüntetni? Azt hiszem a halottak szemetelnek ennyit!

 • User
  Dátum: 2019. június 25., 17:52
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Akinek pedig megadatik az a “szerencse”, hogy tombhaza kozeleben bar vagy kisvendeglo mukodik ,az vigan turje az ejszakai utcai dorbezolast es takaritsa is el a mindenfele szerektol bodult egyenek altal eldobigalt szemetet, ugye? Na, tudjak mikor….
  ,

 • User
  Dátum: 2019. június 25., 21:49
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A Penny markettel szemben,a 46/A lèpcsőház mögè mindennap kûlönfèle bandák járnak, italozni, ordibálni stb. Rengeteg szemetet hagyva maguk után rendszeresen. A rendőrsèg az ùt túloldalánvan, a csendőrsèg úgyszintèn.Soha nem látni se nappal,se èjjel arra sètálni ellenőrizni senkit.Ha már kibirhatatlan ami vègbemegy ès szõlunk a helyi rendőrsègnek ha ki is jönnek nagy kėsőre, ès elküldik őket a azemèthegyek maradnak. A városvezetès mit tesz a lakosság biztonságáèrt?Az ilyen helyeken mièrt nem járöröznek rendszeresen a rendfenntartó szervek??? Nappal is ès èjjel is? Vagy a lakóknak csak kötelessègeik vannak de jogaik nincsenek? Mindez a 21. században törtènik a rendőrsèg szèkházától alig pár 10 mèterre

 • User
  Dátum: 2019. június 26., 0:19
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Valakiknek pedig elegendő utcai szemetest kellene kiraknia. Nem tudom a városnak-e vagy a TEGA-nak, de ilyen például a Gólya utca is! Enélkül is felháborító ez a diktatórikus magatartás a városi tanács részéről, elvégre kétszeres, adó- és TEGA-fizetők is vagyunk! Talán valamicskét a várostakarításra is lehetne a befolyt pénzből fordítani. Lassacskán egy magánlakásban lakó család élete olyan lett, mintha a hulladékudvarban lennének elítéltek! Ki fog felelni azért, ha a két hétig tartogatott szemetesek járványt, vagy patkányinváziót okoznak? A lakók!? A kommunizmusban télen-nyáron többet takarítottak! Ez szégyen és gyalázat, ez a fehérgalléros maffia!