A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Bővítik a sürgősséget

Bővítik a sürgősséget Kovászna megye

Bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi eseteket fogadó egységét, hozzáférési útvonalat alakítanak ki a mentőautóknak – döntötték el a Kovászna megyei tanács pénteki, rendkívüli ülésén.

Tamás Sándor szerint a bővítés már nagyon esedékes volt, hisz a sepsiszentgyörgyi kórház 1975-óta működik megyei kórházként, és évtizedekig semmit nem javítottak rajta. Az intézmény „2005-ben vált építőteleppé”, és a munkálatoknak még most sincs vége – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

– A lakosság egészségügyi ellátása fontos számunkra, minden forrást be fogunk vonzani, hogy minél magasabb szintű legyen – nyilatkozta Tamás Sándor.

A tanácselnök hozzátette: ezzel párhuzamosan, saját költségvetésből helikopter-leszállópálya építését is tervezik a kórház területére, amely szintén a sürgősségi ellátást szolgálja.

– A megyei kórházban működő sürgősségi osztályon közel hetvenen dolgoznak, évente 35 ezer beteget látnak el. Bővítés után a sürgősségi egység eddig 400 négyzetméteres hasznos felülete 1000 négyzetméterre nő, az új épületé ugyanis 600 négyzetméter. Személyzetbővítésre is sor kerül, elsősorban szakorvosokra lesz szükség, ugyanis szétválasztanánk a gyerek és felnőtt sürgősségi ellátást, valamint imagisztikai (röntgen, CT) vizsgálatokra is lehetőség lesz majd a sürgősségen – mondta el András-Nagy Róbert, a kórház menedzsere.

Tavaly zárult le a megyei önkormányzat nagyléptékű európai uniós pályázata, amelynek köszönhetően megerősítették az épületegyüttes szerkezetét, tervezési és épületgépészeti munkák zajlottak, valamint új orvosi felszereléseket és berendezéseket is vásároltak, összességében hatvanmillió lej értékben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.