Felhívás!

Bevált az internetes programálás

Bevált az internetes programálás Kovászna megye

Noha a belügyminiszter külön videokonferenciát szentelt azon intézkedéseknek, amelyeket a nyár folyamán az útlevélosztályokon alkalmazni kell a zsúfoltság elkerülésére, a Kovászna megyei hivatal vezetője azt mondja: a háromszékiek olyan jól alkalmazkodtak az internetes programáláshoz, hogy nem tart attól, hogy fennakadások lesznek.

Alina Ioniţă szolgálatvezető rendőrbiztos megkeresésünkre elmondta: amióta tavaly bevezették az online programálási rendszert, gyakorlatilag nem volt fennakadás, pedig újabban Brassóból is rendesen „ostrom alá” veszik őket.
– Az emberek nagyon jól reagáltak erre. Bár van egy programálás nélküli ablakunk, a legtöbben otthonról, két perc alatt választanak megfelelőt a szabad időpontok közül, pontosan érkeznek, és néhány perc alatt végeznek. Ez vonatkozik azokra is, akik külföldön élnek, és esetleg csak az okmánycserére jönnek haza. Igaz, hogy az új útlevél csak 14 napon belül készül el, de írásban kérheti, hogy elküldjük postán. Külföldön élő állampolgárok esetén csak nagykövetségekre vagy konzulátusokra tudjuk küldeni, de vélhetően onnan is könnyebb kivenni, mint még egyszer csak ezért hazajönni – mondja Alina Ioniţă. Az esetleges zsúfoltságon csökkentene az a még ki nem hirdetett, de már elfogadott jogszabály-módosítás, amely szerint a 18 évnél idősebb állampolgárok elektronikus útlevele a mostani öt helyett tíz évig lenne érvényes. Igaz, ha életbe lép a törvény, akkor az ideiglenes útleveleket is 14 napos határidővel adják ki. A határidő kizárólag bizonyított sürgősség esetén csökkenthető három napra (a mostani két órához képest). A belügyminisztérium ezzel az intézkedéssel szeretné ösztönözni az állampolgárokat arra, hogy ne ideiglenes, hanem „rendes” elektronikus útlevelet igényeljenek. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.