Beteg lovat vett olcsón

Beteg lovat vett olcsón Kovászna megye

Még tart a háromszéki ellenőrző kampány, ám a szakemberek máris találtak három fertőző kevésvérűségben szenvedő lovat, amelyeket a törvények értelmében, az azonosítást követően tíz órán belül, levágattak.
Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos kérdéseinkre elmondta:
– A megyében szétszórtan találtunk beteg állatokat, ezeket már le is vágták, a gazdákat pedig kárpótolják. A lovakat viszonylag rendszeresen mikrochipezik, ezzel nem is lenne akkora gond, inkább a csereberélés aggasztó: találkoztunk olyan esettel, hogy a piacon megvett lovat, amíg hazavitte volna az illető, útközben már kétszer elcserélte. Ezeket az állatokat borzasztó nehéz követni, és sajnos, pont azokkal a lovakkal akadnak gondok, amelyeket nem visznek rendszeresen állatorvosi vizsgálatokra – magyarázta a szakember.
Az egyik idén azonosított fertőzött lóról például az újdonsült gazdája tudta, hogy beteg, de az „előnyös” ár miatt mégis megvásárolta. Az ilyen és hasonló felelőtlenségek miatt üti fel folyton a nyavalya a fejét a megyénkben – nyomatékosítják az illetékesek.
– Pár éve az összes beteg állatot levágattuk, az idén azonosítottakat egytől egyig bellérektől vásárolták, és nem ellenőriztették állatorvossal egészségügyi állapotukat – figyelmeztetett dr. Sikó. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.