„Beteg gyerek otthon gyógyul!”

„Beteg gyerek otthon gyógyul!” Kovászna megye

Alig ért a vakáció, máris panasz futott be szerkesztőségünkbe, miszerint egyes felelőtlen szülők betegen engedik iskolába gyerekeiket, ezzel veszélyeztetve mások egészségét. Az illetékes járványtani szakemberektől érdeklődtünk.

Dr. Sánta Ferenc, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtani főorvosa elmondta, a tanfelügyelőséggel együttműködve fertőtlenítették a tanügyi egységeket.

– Átiratot küldtünk, amelyben pontosítottunk, hogy mit is használhatnak konkrétan fertőtlenítésre, továbbá az iskolakezdéssel újraaktiválódtak azok a szabályok, amelyek valamennyire csökkenthetik a fertőzést – részletezte. – Gondolok itt a reggeli orvosi, asszisztensi ellenőrzésekre, ahol kiszűrik a lázas, grippés tünetekkel érkező gyerekeket, továbbá haza is küldik őket! A szülők értsék meg, hogy a saját kicsinyüknek és a közösségnek is rosszat csinálnak azzal, ha a beteget iskolába, óvodába viszik. Sokan azt kifogásolják, hogy munkába kell menniük, nincs akire hagyni a gyereket, de fel kell fogni a következményeket is, hiszen ha a közösség egyharmada lebetegedik, előbb utóbb úgyis bezárják az osztályt, az óvodai csoportot, és akkor ugyanoda lyukadnak ki.

Dr. Sánta kifejtette, a vírus ellen nincs gyógyszer, azt a szervezetnek kell legyőznie. A szakember a jó időben elengedhetetlen szellőztetés fontosságára is kitért, illetve a kézmosás, helyes tüsszentés, köhögés (papírzsebkendő használatával) fölötte hasznos voltát ecsetelte.

– A fertőtlenítési intézkedés semmit nem ér, ha beteg gyerek kerül a közösségbe. Egy felelősségteljes szülő felfogja, hogy a grippés csemetéje otthon pihenve hamarabb felépül, mint például szünetben a hidegben szaladgálva, ahol még egy tüdőgyulladást is kaphat – összegezett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 12., 23:54
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Dr. Sánta minden iskolába kirendel 1-1 nővért, aki 8 óráig megvizsgál 300-400-700 gyereket? Nevetséges a tudatlanság, az ámítás, a félrevezetés