Beruházás a jövőbe

Gyönyörű áprilisi télben nyitották meg pénteken hivatalosan a Benkő-forrás töltödéjét. Az Árkos közigazgatási területéhez tartozó, de Sugásfürdőről is csak nehezen megközelíthető helyre épített palackozó a jövőbe történő tudatos beruházásnak tűnik, ami rövid- és középtávon nem kecsegtet nagy gazdasági haszonnal.

A 15–20 centiméteres hóban, a forráshoz tartozó negyven hektár erdő közepén lévő, egyébként gyönyörű helyet csak négykerék-meghajtású, vagy magas felfüggesztéses, lánccal felszerelt gépkocsival lehet megközelíteni.

– Örvendek, hogy e becses forrás gyógyvizét, amely rendben tartja a teljes bélrendszert, így, szűretlenül és tartósítószerek nélkül, ahogy az Isten adta, sikerült félliteres palackokban eljuttatni a megye, elsősorban a sepsiszentgyörgyi lakossághoz – mondta el Bíró László (megvásárolni a Székely Mikó Kollégiummal átellenben lehet).

A tulajdonos derűsen mesélte, hogy „a kétéves engedélyezési procedúra nálunk hat évig tartott”. Az, hogy a létesítmény három éve gyakorlatilag elkészült, de csak most kapott – ideiglenes – működési engedélyt, hogy a pályázat előírása szerint hét embert kellett alkalmaznia, akiket szó szerint nem engedtek dolgozni, de adójukat fizetni kellett, az „senkit nem zavart”– mondta Bíró. Az sem világos, hogyha a cégnek fél éve aláírt szerződése van az altalajkincsért felelős ügynökséggel, akkor miért kell ezt kormányrendelettel megerősíteni? Vagy ha meg kell, akkor mi akadálya lehet annak, hogy ezt hat hónap alatt megtegyék?

Mert eközben a vállalkozó pénze „benne van” a töltödében, amely egyetlen fityinget sem termel. Mindezen mintha Bíró László is túltette volna magát. Egy dolgot tud biztosan, hogy helyesen járt el, amikor a jövőbe ruházott be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.