Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Benedek-mezei hullócsillagnézésre invitálják az érdeklődőket

Benedek-mezei hullócsillagnézésre invitálják az érdeklődőket Kovászna megye

Hagyományos rendezvénnyé nőtte ki magát a Vega Csillagvizsgáló működtetői által szervezett hullócsillagnézés, melyre Sepsiszentgyörgy közelében, a Benedekmezőn kerül sor. A rendezvény apropója a Perszeidák meteorraj átvonulása az égbolton, mely ugyan több mint egy hónapig tart, de hétvégén lesz a leglátványosabb.

Több mint tíz éve egy sepsiszentgyörgyi vállalkozó, György Zsolt ötlete nyomán létesült a kis csillagvizsgáló az előpataki út mentén levő Bendekmezőn, az ott levő tábor szomszédságában. Több kisebb-nagyobb távcsővel rendelkezik, kupolájában pedig asztrofotózáshoz alkalmas teleszkóp van beszerelve, így onnan vizuális megfigyeléseket nem lehet végezni.

Szép időben sokan találják érdemesnek csatlakozni a rendezvényhez (Fotó: Vega Csillagvizsgáló/Facebook)

Csere Mihály amatőr csillagász az alkalmanként társuló Simon-Zsók Anettel több éve szervezi a nagy csillagászati eseményekhez kötődő rendezvényeket, így a hullócsillagnézést, a napfogyatkozás megfigyelését, de a Benedek-mezőn táborozó gyermekeknek, fiataloknak is többször tart előadást. A Perszeidák meteorraj vonulása minden egyéb eseménynél biztosabb pont az éves rendezvénynaptárban, hiszen periodikusan ismétlődik: minden év júliusában-augusztusában láthatók a hullócsillagok, de leglátványosabbak augusztus 11-13-a körül (ha derült az égbolt) Tulajdonképpen a Swift-Tuttle üstökösről leváló törmelékdarabokról van szó, ezek fényesednek, izzanak fel a Föd légterébe lépve.

A Benedek-mezőn, távol a városi fényszennyezéstől, adottak a feltételek a jelenség teljes élvezetéhez, amennyiben a résztvevők is betartanak bizonyos szabályokat. A szervező arra kéri a csillagvizsgálóhoz érkezőket, hogy autóikat hagyják az út közelében, a parkolóban, mert az emberi szemnek 40 perc szükséges, hogy megszokja a sötétséget, ezt pedig ellehetetlenítik a felvillanó lámpák fényei, de még a telefonok, elemlámpák fénye is.

A szombat este 21 órai kezdettel meghirdetett esemény az előrejelzések szerint jó feltételek között zajlik majd, az újhold gyenge fénye nem halványítja el a hullócsillagokat. Csere Mihály szerint várhatóan nem lesz tökéletesen tiszta az égbolt, de viszonylag jól megfigyelhetők lesznek a Perszeidák, azonban hűvös éjszakára lehet számítani, így mindenkinél legyen meleg ruha.

Tavaly az időjárás nem tette lehetővé a hullócsillagok megfigyelését, jobb években azonban, és különösen a pandémia előtt, akár a kétszázat is elérte a Vega Csillagvizsgálónál hasonló eseményre összegyűlt személyek száma.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük