Felhívás!

Béna az államigazgatás

Béna az államigazgatás Kovászna megye

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint idén az önkormányzatok a mély állam és a politikai elit közötti küzdelem járulékos vesztesei voltak, és a béna államigazgatás miatt az országban mindenhol a fejlesztések hiányát lehetett észlelni.

Antal Árpád a helyi tanács idei utolsó ülése végén tartott rövid évértékelőt, és vette számba a jövő lehetőségeit. Elmondta, bizonyos értelemben 2017 elvesztegetett év volt az önkormányzatok szempontjából. „A mindent befolyásolni akaró és a mindenbe beleszólni akaró mély állam és egy kormányzásra képtelen politikai elit közötti küzdelem járulékos vesztesei voltunk mi, önkormányzatok. Egy kvázi béna államigazgatással álltunk szembe 2017-ben, nagyon lassan haladt minden, uniós pénzeket nem lehetett lehívni, és ez látszik, bárhol járunk az országban, a fejlesztések hiányát lehet észlelni”, elemezte a polgármester.

Antal ugyanakkor az idei év egy pozitívumát is kiemelte, éspedig a kormány azon döntését, hogy az önkormányzatokra bízta a saját személyzetük bérezésének megállapítását. „Sajnos, úgy kaptunk egy ilyen lehetőséget, hogy közben az év végén elvették a forrásokat, tehát most mindannyian azzal szembesülünk, hogy feltesszük magunknak azt a kérdést, vajon mennyire fenntartható a néhány hónappal ezelőtt meghozott béremelési döntés, és miként fog működni a jövő évben az önkormányzat”, mondta a városvezető.

Antal Árpád aláhúzta, a kormánynak a költségvetés kapcsán elfogadott döntései következtében Sepsiszentgyörgy jövő évben összesen mintegy 7 millió lejt veszít, ez pedig nyilván a beruházásoknál fog elsősorban hiányozni. „Ismét abban a helyzetben vagyunk, hogy fontos kérdésekben Bukarest helyett Budapesthez fordulunk, és azok után, hogy egyetemet és sportlétesítmények építését finanszírozza a magyar állam, újabban a művelődési intézmények tevékenységét is. Úgy gondolom, ez a román állam csődjét jelenti, és ha cinikus akarok lenni, akkor azt mondhatom, végre megértük azt is, hogy a szegénynek és eltartottnak minősített Székelyföld önkormányzataitól kell a román államnak elvennie pénzt ahhoz, hogy a prosperáló, gazdag román állam ne menjen csődbe. Ez egy kicsit olyan, mint amikor a székely bácsi sejtette, hogy Erdélyt Székelyföldhöz fogják csatolni, de azt, hogy az egész Romániát, azt azért nem gondolta volna”, fogalmazott Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Antal szerint a jövő év, a centenárium éve sem lesz nagyon könnyű. „Bízunk benne, hogy empátiával és a száz évvel ezelőtti ígéretek betartásával fog eltelni a 2018-as esztendő, és közösen fogunk tudni örülni annak, hogy ennek az országnak az állampolgárai vagyunk. Mindannyian azt szeretnénk, hogy Románia sikeres ország legyen, mivel ha még négymillió ember elmegy, az nyilván mindenkinek rossz lesz”, emelte ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.