Felhívás!

Bellérek révén kerülhetett a pestis Háromszékre

Bellérek révén kerülhetett a pestis Háromszékre Kovászna megye

Tegnap Nagybaconban, a közbirtokosság székhelyén helyi állatorvosok tartottak tájékoztatót a gazdáknak a sertéspestisről, a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról, teendőkről. Bardocz Huba és Bardocz Edit állatorvosok elmondták, a betegségnek nincs ellenszere, az egyetlen dolog, amit tehetnek a gazdák, az megelőzés.

Képek segítségével ismertették a tüneteket, elyeket, ha észlelünk a sertéseken, azonnal jelenteni kell az állatorvosnak. Ezek: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz, vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos vagy véres hasmenés. Idegenektől állatot vásárolni nem szabad, malacot is csak a környékről vegyenek– hangsúlyozták –, mert ha csak egyvalaki is behozza a településre a vírust, az továbbterjed.

A beteg sertések valamennyi váladékukkal (bélsárral, vizelettel, nyállal, orrváladékkal, ondóval, hüvely- és méhváladékkal) ürítik a vírust, és ezáltal közvetlenül megfertőzik a velük érintkező társaikat. A sertéstartók, az állatgondozók, az állatfelvásárlók és a fertőzött állatok tartási helyén megforduló más személyek az említett váladékokkal szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) szintén elhurcolhatják a kórokozót.

A gazdákat arra is figyelmeztették, hogy a disznó eladását vagy levágását szintén jelenteni kell, ugyanakkor nagyon fontos a betegség megelőzésében a disznóól rendszeres takarítása és rendszeres fertőtlenítése is. A fertőtlenítőszerek közül a Viragli plus és a Virkon nevűt ajánlják, melyek állatpatikákból szerezhetőek be, illetve cégek közvetlen forgalmazóktól is megvásárolhatják. A fertőtlenítés azért is fontos, mert ha egy gazdaságban felüti fejét a kór, és ott előzőleg nem történt fertőtlenítés, akkor az egész állományt leölik.

A gazdák kérdéseire válaszolva a szakemberek elmondták, a vírus emberre nem veszélyes, megyénkben mindeddig csak Sepsiszentgyörgyön és Sepsikőröspatakon észlelték, de két eredményre még várnak Bukarestből. Egyik aggódó gazda – miután elhangzott, hogy a vírus gabonával is bevihető a sertések közé – megjegyezte, elejét kellene venni a gabonával való bellérkedésnek is, hiszen Nagybaconban előfordult, hogy idegen személyek árulták a napokban szekérről a gabonát. Ezeket a belléreket leállítani pedig a rendőrség dolga lenne.

Böjte Ferenc

Pontosítás kártérítés-ügyben

Korábban – a szakemberek nyilatkozatai alapján – arról számoltunk be, hogy sertéspestis-fertőzés esetén csupán a fülszámozott állatok gazdáit kártalanítják. Bár az Őrkőn elpusztított jószágok nem voltak fülszámozva, mégis olyan hírek röppentek fel, hogy ezek értékét is megtérítik. Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvostól érdeklődve kiderült, hogy az országos kényszerleölések, illetve az ezzel járó háborgások tükrében tavaly júliusban változott az idevonatkozó szabályozás.

– Csupán olyan jószágra kaphatnak kártérítést a gazdák, amelyek fülszámozva vannak. A tavalyi kormányrendelet-módosítás viszont kimondja, hogy kényszerhelyzetben az utolsó pillanatban is lehet még fülszámozni a disznókat: ezzel magyarázható az őrkői kártérítés. Fontos tudni, hogy a kényszerhelyzet nem arra a gazdaságra vonatkozik, ahol először megbetegedett a jószág. Tanácsos viszont minden állatfajnál a megadott korban fülszámozni, hiszen a jogszabály szerint ilyenkor ingyenes a munkadíj – tudtuk meg.

A hatóságok arra gyanakszanak, hogy bellérek révén került a pestis az Őrkőre, és ezzel magyarázható a kőröspataki fertőzés is.

– Ha igazolódik ez a gyanúnk, akkor máshová is kerülhettek az állatokból. Fontos, hogy jelentsék a gazdák az elhullt tetemeket, mert ellenkező esetben – ha például eltemetik – bűnügyi eljárás alá esnek. Az őrkői gazda ellen (aki árokba dobta elhullt állatait) is bűnügyi kivizsgálás indult – figyelmeztet dr. Sikó. (tt)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 12., 10:00
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Már első pillanattól fogva mondtam,hogy a keleti,vagy dèli megyékből behozott példányokról lehet szó a beteg disznókkal kapcsolatban. Nem attól lettek a disznók betegek,hogy az örkőiek a kukákból guberálták az ennivaló egy részét az állatoknak. Az állatokat megvásárólták megyén kivüllíektöl,csak féltek bevallani. Azok nem az Örkőn és nem Sepsikőröspatakon nevelkedtek.

 • User
  Dátum: 2019. február 12., 12:16
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az anti vilagban is oltottak a disznokat , most miert nem kiserleteznek ki valamilyen olto anyagot , amivel meglehetne allittani a jarvanyt.Egyszerubb az allat allomany kipusztitasa miert ????

 • User
  Dátum: 2019. február 12., 17:11
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Szep és Jo de arról volt szó augusztusban hogy megvédjük a megyénket eltelt fél év és most itt a baj miért nem lehetett kellő tezkedest tenni idáig a bajt előzni kellet volna hol voltak hát hónapig várták hátha itt it megjelenik en egyszerű bér vagyok de a szemembe minden jel arra mutat hogy politika az éves az idáig tudták tartani magukat most beadták a derekukat nekem ne mondja senki ha kellően kitartóan ramenosen figyelmeztették volna az béreket és tényleg tettek volna mindent akkor ez nem történik nem tt az a lényeg hogy falun ne tartsunk semmit vegyük meg az ő mocskukat lehet mondani hogy buta paraszt de sok mindent nem tudnak megmagyarázni tisztelettel a kelly g a második eszevel gondolkodik

 • User
  Dátum: 2019. február 12., 18:20
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez mind szép és jó csak azt nem értem a buta paraszt eszemmel hogy miért most jönnek ilyen olyan essel és felvilágosítással augusztusban mikor az első riadó volt és Nagybaconba levágták az állomány jo részét mert féltünk akkor azt mondták hogy megvédik a megyét de ugye eltelt fél év és itt a nyakunkon a baj lehet most pakolni de miért nem tettek akkor megelőző lépéseket és nem beszélgetni kell az asztal melett hanem tényleg erélyes kézzel kiállni az utakra a bajaratoknal és a többi ne en mondjam el hogy mi mindent lehetett volna tenni de ugye megvárjuk hogy jöjjön a baj de az a meglátásom itt kutya van a kertbe idáig tudták magukat tartani valamivel szemben tanár beadták a derekukat mert a magyar megyek nem k ki az i rtasbol miért legyen nekünk amit megegyunk ha máshol nincs ja elnézést mert a boltokba van mocsok az jo a popornak tehát ez politika lehet kitörölni a hozzászólásokat de nagyon sokan így gondoljuk csak kár hogy nem vagyunk annyira gerincesek hogy osszefogjunk és tegyünk ellene