Felhívás!

Bekeményít a táblabíróság

Bekeményít a táblabíróság Kovászna megye

Február 24-én újabb tárgyalást tartottak a bukaresti táblabíróságon az ún. „székely terrorista ügyben”. Az érintett felek, Beke István és Szőcs Zoltán azt remélték, hogy alapfokon véget ér a perük, viszont újabb fordulópontnak lehettek tanúi – tudtuk meg Beke Csillától, István feleségétől.

A tárgyalás a tanúk kihallgatásával kezdődött, közülük három (D. ZS., D. L., D. E.) határozottan állította, hogy a vád által megjelölt beszélgetés időpontja nem helytálló, ugyanis akkor Szőcs Zoltán Tusnádon tartózkodott, káposztát árult.  Az ügyész azt kérdezte a tanútól, hogy Zoltán milyen ruhába volt öltözve (két év távlatából), a tanú miért hozott iratokat az időponttal kapcsolatban, honnan tudták meg, hogy ki lesznek hallgatva? Kíváncsiak voltak az időpontokra, kérték a kliensek felsorolását, több mint 20 percig betűzték a több tucatnyi magyar nevet. A bíró kíváncsi volt, hogy Zoltán mivel vitte az árut, ki volt vele, hová vitte, mi volt a szerepük a házigazdáknak, mennyit vitt, hány éve viszi, miért akkor, stb…?

A másik két tanút (S. L., N. L. CS.) a vádlott emberi értékei, kvalitásai melletti tanúságtételre jelölték. S. L.-t a HVIM-ről kérdezték, köszönésükről, hitvallásukról, beszéltek-e Nagy-Magyarország visszaállításáról, Erdély elszakításáról, Trianonnal és Erdéllyel kapcsolatos szlogenek lefordítását kérte tőle az ügyész. Azt, hogy milyen emberek a vádlottak, csak az ügyvédek kérdéseire tudta elmondani. Az ötödik tanú, N. L. CS. határozottan kiállt Beke István példamutató emberi magatartása mellett, ugyanígy vélekedve Szőcsről. A hatodik tanú, SZ. J. egészségügyi okok miatt nem lehetett jelen, őt már később nem hallgatják meg.

És ekkor kezdődött a fordulat, mindent elutasítottak: a hanganyag felülvizsgálatát, az eredeti vételre vonatkozó kérést, amelyet Beke István ügyvédje kulcsfontosságúnak nevezett, figyelmen kívül hagyva, hogy a felvett anyag vágott, tele van helytelen fordítással stb. Elutasították a pirotechnikai vizsgálat független szakértők általi elkészítését is, a hanganyag fordítójának tanúként való kihallgatását, egy tanú (B. SZ.) újra kihallgatását ellentmondásos nyilatkozatai okán, hogy a tavaly márciusban megváltoztatott jogi besorolás után ki sem voltak hallgatva.
A felsoroltak elutasítása után a bíró közölte, hogy ismét megváltoztatják a jogi besorolást, vagyis a közösség elleni merénylet-kísérlet helyett alkotmányos rend elleni merénylet kísérletével, illetve felbujtással vádolják őket (ez volt érvényben tavaly márciusig), és persze a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos vád is marad. Beke Csilla nem tudja, hogy a végzést mikor kapják meg, a tábla honlapján egyébként csak annyi szerepel, hogy az ügyben halasztottak! Az ügyben a következő tárgyalás március 24-én lesz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.