A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Becsődölt népszavazás

Becsődölt népszavazás Kovászna megye

Nem volt hóvihar, nem fújt a szél, nem esett az eső, példátlan módon két nap állt rendelkezésre, Románia népe, kiemelten a háromszéki, mégsem volt hajlandó elmenni szavazni a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon. Az okokról, íme, néhány vezető politikus véleménye.
Tamás Sándor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke szerint az eredmény „várható volt”.
– Ennyi év politizálás után megtanultam, hogy két hét alatt nem lehet egy problémáról társadalmi vitát folytatni, nem lehet azt felépíteni, az embereknek pedig nem lehet azt mondani, hogy mi így gondoljuk, s gyertek, szavazzátok meg – mondta a megyetanácselnök.
Szerinte mindezt tetézte a népszavazáson megválaszolandó kérdés teljesen érthetetlen megfogalmazása: Egyetért-e a Románia alkotmányát módosító törvénnyel abban a formában, amelyben elfogadta azt a parlament?
– Nem akarok senkit sem megbántani, de mit értsen ebből Rózsi néni Lécfalva–Felszegen vagy a hetei cigányember? Így nem lehet feltenni egy kérdést, de ennyit tud a román politikum.
Úgy véli, „az sem segített a dolgon”, hogy az emberek úgy fogták fel ezt az ügyet, mint az „ortodox egyház akcióját”, s ez – úgy látszik – még Kovászna megyei románok által lakott vidékén sem túl jó ajánlólevél, hiszen az erős ortodox hitű Nagypatakon is csak a választásra jogosult polgárok egynegyede vonult az urnákhoz.
Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) RMDSZ-színekben képviselői mandátumhoz jutott Kovászna megyei elnöke, aki többször kiállt a referendumon való részvétel mellett, kifejtette: Háromszéken nem volt a politikai pártoknak egységes álláspontja, mert „az RMDSZ felületesen kezelte az ügyet, így ez lett az eredmény”.
– Már volt egy népszavazás, amikor egykamarás parlamentről döntöttek, és 300-ban maximálták a képviselők számát, amit nem léptettek életbe. Oda jutottunk, hogy a nép sem a kormánypártokban, sem az ellenzékben nem bízik – ezt jól mutatja a hétvégi eredmény – vélekedett a képviselő.
Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei elnöke azt mondja: senki nem látta annak fontosságát, hogy részt vegyen a referendumon, mert nem érezték, hogy „ezzel megváltozna valami”.
– Ez elgondolkoztató az elkövetkező választások tekintetében is: ha az emberek nem hisznek abban, hogy szavazatukkal változtatni tudnak, nem mennek el voksolni – magyarázta az EMNP elnöke.
Horia Grama, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei elnöke szerint a háromszéki gyenge részvételért a magyar politikai és egyházi vezetők tehetők felelőssé, mert „nem magyarázták el kellőképpen” az akció fontosságát, hiszen – mutatott rá Grama – a megye román többségű vidékén „az országos átlaghoz közelítő részvételt regisztráltak”.
A Központi Választási Iroda 99,8 százalékos feldolgozottság mellett arról tájékoztatott hétfőn, hogy a szavazati joggal rendelkező állampolgárok 21,10%-a adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon, és a szavazók több mint 90%-a a hagyományos család mellett foglalt állást. Az érvényességi küszöb 30 százalék lett volna. Kovászna megyében a szavazásra jogosult lakosság 8,50%-a járult az urnákhoz. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 9., 8:55
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nem értem, az MPP arra buzdította a szimpatizánsait, hogy menjenek el és szavazzanak igennel. Az, hogy ennek nem lett nagy eredménye, miért lenne bármelyik másik párt hibája?

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 8:56
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Romaniaban nem erdemes szavazni menni ,mert nincsen akire. Ezt jol megerzi Tamas Sandor,mert ez igy is lessz. Amig az erdelyi magyarsag nem alakit egy hiteles es utokepes politikai partot,addeg az itt elo magyar kissebbsegnek valoban nincsen miert szavazni menni!

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Tisztelt Hírmondó! Önök akarva vagy akaratlanul crypto pénz bányász programot futtatnak az oldalukon, amelyen természetesen az olvasók gépei “dolgoznak”. Kérem tegyenek valamit ez ügyben!

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Abból a szerből nekem is kell, amit Horia Grama szív. 1. ennek a népszavazásnak abszalit nem volt fontossága, szóval nem volt mit magyarázmni. 2. az országos átlag és a román lakta vidékek átlaga sem érte el az eredményességi küszöböt, szóval Ők sem magyarázták el kellőképpen a saját polgáraiknak az “akció fontosságát”

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Timmermanns,Junker,Sargentini örvendenek a legjobban ennek a népszavazásnak. A sok erdélyi ,háromszéki székely-magyar kitünően vizsgázott.
  A romániai lakosság és ebben benne foglaltatik az itten élő magyarság – első és legjellegzetesebb brendje nem a korrupció amit sokan mondanak hanem a hamisság álszentség ,kétszínűség ,és a határtalan idiotizmus.
  Magyarok akik lépten – nyomon hangoztatják keresztény hovatartozásukat, a székely becsületet, a megmaradást stb. Ezek a nemszavazók mára már bebizonyították ,hogy napi mantrázásaik nem egyebek hamis, hazudozó,kétszínű szólamoknál.
  Szerintem ez a bojkott vagy együgyüség vehetjük annak is fölülmúlja még a gyurcsanyista 2oo5 – ös árulást is.
  Ez is bekerül majd a történelembe.
  És manapság, amikor az internet áldása mindent elárasztott és mindenki utána nézhet a törvényeknek , azzal gyere hogy nem világos a szöveg, nagy tudatlanságról vagy szántszándékos félremagyarázásról ad bizonyságot. Az utóbbi pedig szentesíti az erdélyi társadalom vagy nép hazugságát,kétszínűségét. Most már tudom ,hogy nálunkfelé miért hazudoznak egymásnak az emberek,miért van azhogy külföldön más. Hát ezért. A hamisságunkért,kétszínűségünkért, ezek nem csak román jellemvonások. Bebizonyosodott,hogy nem.

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 14:25
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ez a szep hosszu komment ez igy igaz csak eppen nem a szekely nepre,hanem a szekely nepet felrevezeto UDMR-re. Ti tenyleg azt hiszitek,hogy a szekelyek mind hulyek?! Micsoda pofatlan alak irhat ilyet sajat neperol,ha nem egy UDMR-s. Most mar arra is kepesek vagytok,hogy a ti kudarcaitokert a szekely nepet okoljatok.Aljas egy cselszovo,ketszinu es hazug banda vagytok ti,hallod-e !

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 14:15
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Azok , akik most tordelik a palcat a szekelyek feje folott, a szavazastol valo tavolmaradasukert , vagy mar regen nem elnek itt , vagy nem jutott el tudatukig a valos ok ……vagy egyszeruen csak bunkok!

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 17:04
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Veszem észre hogy most, az okostelón elérhető net korában még vannak akik azt hiszik hogy valakire kellett szavazni. Azoknak kár is beszélni, úgysem fognak fel az utcai poron kivűl semmit. Pont azok a nagyszájú ellenkampányolók, akik azt mondták hogy nincs jelentősége a referendumnak, bizonyitották evvel hogy igenis lett volna…
  más hazugság hogy a psd szavazói lennének azok akik elmentek. A psd szavazói a nzugdijasok, a cigók meg az ingyenélők, általábab…mivel itt nem kaptak semmit, nem is mentek.
  Ezentúl mikor valami ilyen “hagyományörző, keresztény” cikkeket látok, meg se nézem, képmutatás az egész…..hail and kill