Barna víz folyik Bardocon

Barna víz folyik Bardocon Kovászna megye

Bardocról jelezte egy neve elhallgatását kérő panaszos, hogy baj van a községben a vezetékes vízzel. Mint írta, „iszapos lerakódás jelenik meg tőle a fürdő- és a mosdókagyló falán”, továbbá, hogy az elmúlt két hétben „szorgosan sürögve-forogva leírták a vízórákat”, az elfogyasztott vizet pedig évekre visszamenőleg meg akarják fizettetni az emberekkel. Emiatt „sokan sírva fakadtak, mert volt, akitől négyezer, de olyan is, akitől húszezer lejt követeltek”.

„Mire fizesse ki a tisztes ember? Szerződés ha nincs kötve, törvénytelen pénzt elvenni. Senkinek nem volt a szolgáltatóval szerződése. Ezt tisztázni kellene, mert lesznek emberek, akik bedőlnek ennek” – írta a panaszos, kérve, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba az ügy kapcsán.

Megkerestük Balázsi Dénes polgármestert, aki mindenekelőtt furcsállotta, hogy mindaddig, míg a község falvaiban ingyenes volt a vezetékes víz – lassan tíz éve, hogy így van –, addig senkinek nem tűnt fel a víz barnasága, de mihelyt fizetni kell érte, rögtön problémák adódtak.

– A vezetékes víz nem a tegnap óta barna színű, mindig is ilyen volt, hiszen azt a Kormos-patakból kapjuk. Ha eső van, és a patak zavaros, akkor a csövekben folyó víz is barna, a rendszer minden egyéb szennyezéstől megtisztítja, de a színét a víznek megváltoztatni nem tudja – hangsúlyozta.

Előrevetítette azonban, hogy az elkövetkezőkben ezt a gondot is megpróbálják megoldani, ugyanis pályázatot nyújtottak be egy víztisztító állomásra egymillió euró értékben, ha ezt kivitelezik, márpedig 99%-os esély van rá, akkor az színteleníti is a vizet.

Másrészt elmondta, szó sincs arról, hogy visszamenőleg valakitől is ilyen hatalmas összegeket kérnének az elfogyasztott vízért. Mint részletezte, számvevőszéki ellenőrzésük volt, így kötelezték a hivatalt, hogy bizonyos összeget hajtson be az eddigi vízfogyasztásért, amit felosztottak fogyasztás szerint a lakosok között, de a fizetendő összeg senkinél sem haladta meg a 150–200 lejt.
Jelenleg is zajlik a vízórák leolvasása, akinek elromlott, annak kicserélik, készítik a szerződéseket, és várhatóan a jövő év elején már rendes vízszolgáltató veszi át a teendőket.

– Attól kezdve a község falvaiban 2 lej lesz a vezetékes víz, és ugyancsak 2 lej a szennyvíznek köbmétere, vagyis egy fogyasztó 4 lejt kell fizessen egy köbméter ví­zért. Nem köteleztünk senkit, hogy rákapcsolódjon a hálózatra, de aki rajta van, gondolom, megérti, hogy a fenntartás költségekkel jár, és a szolgáltatásért fizetni is kell – összegzett az elöljáró.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.