A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Barna víz folyik Bardocon

Barna víz folyik Bardocon Kovászna megye

Bardocról jelezte egy neve elhallgatását kérő panaszos, hogy baj van a községben a vezetékes vízzel. Mint írta, „iszapos lerakódás jelenik meg tőle a fürdő- és a mosdókagyló falán”, továbbá, hogy az elmúlt két hétben „szorgosan sürögve-forogva leírták a vízórákat”, az elfogyasztott vizet pedig évekre visszamenőleg meg akarják fizettetni az emberekkel. Emiatt „sokan sírva fakadtak, mert volt, akitől négyezer, de olyan is, akitől húszezer lejt követeltek”.

„Mire fizesse ki a tisztes ember? Szerződés ha nincs kötve, törvénytelen pénzt elvenni. Senkinek nem volt a szolgáltatóval szerződése. Ezt tisztázni kellene, mert lesznek emberek, akik bedőlnek ennek” – írta a panaszos, kérve, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba az ügy kapcsán.

Megkerestük Balázsi Dénes polgármestert, aki mindenekelőtt furcsállotta, hogy mindaddig, míg a község falvaiban ingyenes volt a vezetékes víz – lassan tíz éve, hogy így van –, addig senkinek nem tűnt fel a víz barnasága, de mihelyt fizetni kell érte, rögtön problémák adódtak.

– A vezetékes víz nem a tegnap óta barna színű, mindig is ilyen volt, hiszen azt a Kormos-patakból kapjuk. Ha eső van, és a patak zavaros, akkor a csövekben folyó víz is barna, a rendszer minden egyéb szennyezéstől megtisztítja, de a színét a víznek megváltoztatni nem tudja – hangsúlyozta.

Előrevetítette azonban, hogy az elkövetkezőkben ezt a gondot is megpróbálják megoldani, ugyanis pályázatot nyújtottak be egy víztisztító állomásra egymillió euró értékben, ha ezt kivitelezik, márpedig 99%-os esély van rá, akkor az színteleníti is a vizet.

Másrészt elmondta, szó sincs arról, hogy visszamenőleg valakitől is ilyen hatalmas összegeket kérnének az elfogyasztott vízért. Mint részletezte, számvevőszéki ellenőrzésük volt, így kötelezték a hivatalt, hogy bizonyos összeget hajtson be az eddigi vízfogyasztásért, amit felosztottak fogyasztás szerint a lakosok között, de a fizetendő összeg senkinél sem haladta meg a 150–200 lejt.
Jelenleg is zajlik a vízórák leolvasása, akinek elromlott, annak kicserélik, készítik a szerződéseket, és várhatóan a jövő év elején már rendes vízszolgáltató veszi át a teendőket.

– Attól kezdve a község falvaiban 2 lej lesz a vezetékes víz, és ugyancsak 2 lej a szennyvíznek köbmétere, vagyis egy fogyasztó 4 lejt kell fizessen egy köbméter ví­zért. Nem köteleztünk senkit, hogy rákapcsolódjon a hálózatra, de aki rajta van, gondolom, megérti, hogy a fenntartás költségekkel jár, és a szolgáltatásért fizetni is kell – összegzett az elöljáró.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.