Hirdetés
Hirdetés

Bárhogy is lesz, csak legyen!

Bárhogy is lesz, csak legyen! Kovászna megye

Lázban ég a tanfelügyelőség, a tanári kar, a szülők és a diákság is a hétfői iskolakezdésre készülve, de igazából még sok részlet tisztázatlan. Megyénkben a legtöbb település zöld (1 alatti fertőzési mutatóval rendelkező), kevesebb a sárga, 3 fölötti fertőzési mutatóval rendelkező vörös közigazgatási egység a közegészségügyi igazgatóság keddi jelentése szerint nincs, négy falu áll jelenleg rosszabbul, de ez nincs befolyással az iskolába járásra – így összegezhető a szerda délutáni adatok szerint a helyzet.

Sepsiszentgyörgy és nyolc község (Árkos, Barátos, Csernáton, Kökös, Dálnok, Dobolló, Lemhény, Torja, Kőröspatak) sárgák a jelenlegi állás szerint, de az óvódások, elemisták még a vörös településeken is (Szotyor, Márkos, Futásfalva és Barátos), ahol legfeljebb egy-egy elemi iskola működik, mindenképpen megkezdik majd a tanulást az oktatási intézményekben, és a bölcsődéket is megnyitják.

Hirdetés
Hirdetés

Településekre lebontva az incidenciát, sárga Szárazajta, Árkos, Kökösbácstelek, Bélafalva, Kálnok, Csernáton, Kökös, Kilyén, Dálnok, Hidvég, Lemhény, Polyán, Réty, Szentkirály, Szentiván, Torja, Kőröspatak. Azokban a helységekben, ahol a következő napokra nem változik a helyzet, az óvodásokon, elemi iskolásokon kívül csak a nyolcadikosok és a végzősök, Kovászna megye többi (zöld) helységében pedig minden óvódás és diák mehet iskolába. Szerda délutáni nyilatkozata szerint a miniszter a szakközépiskolák és posztlíceumok gyakorlati tevékenységeire is megengedi a jelenlétet a megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Az egyetemistákra vonatkozóan az egyetemek döntenek, hiszen autonómiájuk van. A települések besorolására vonatkozó adatokat hetente frissítik.

Azt, hogy melyik napi incidencia-mutató szerint döntenek a felsőbb osztályok iskolalátogatásáról, még nem tudják a tanfelügyelőségek, mert nem kapták meg az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletét (ezt szerda éjfélre ígérték), és további részleteket sem igazán, például arról, hogy milyen új szabályok lépnek érvénybe a régiek mellett, lesz-e valami abból, hogy tesztelik majd az iskolásokat. Ez utóbbi kevésbé valószínű, gyakorlatilag kivitelezhetetlen a jelenlegi személyzettel – értékelte Kiss Imre főtanfelügyelő, bár Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kedd esti nyilatkozatában is utalt erre, amikor az iskolalátogatás szabályairól beszélt.

A szabályokról annyit tudunk, hogy tanárnak és diáknak egyaránt kötelező a maszkviselés (utóbbiakat be sem engedik anélkül), ha egy osztályban egy tanuló covid-fertőzöttnek bizonyul, akkor a többieket letesztelik, és ha fertőzésmentesnek bizonyulnak, az osztályban folytatható a jelenléti tanítás. Ha kettő vagy több tanuló bizonyul betegnek, akkor az osztály online oktatásra tér át, ha egy iskolában szimultán több osztályban is kettő vagy több tanulót érint a járvány, akkor az egész intézmény átvált a távoktatásra. Ha két pedagógus betegszik meg, akik több osztályban is tanítanak, az iskolát bezárják.

A miniszter szerint azok, akik veszélyeztettek egészségi állapotuk miatt, vagy mert veszélyeztetett személlyel élnek együtt otthon, kérhetik, hogy továbbra is online tanulhassanak vagy taníthassanak. Hogy pontosabban kik tartoznak ebbe a csoportba, arra vonatkozóan még írásbeli pontosításra van szükség – mondta a főtanfelügyelő. Ősszel a tanárok között nem akadt ilyen, diák is alig kettő jelezte ezt a speciális helyzetet, most még erről nincs kimutatás, még azt sem tudni, mikor is kell jelezniük az érintetteknek ezt a helyzetet. A megyében 2633 főt kitevő pedagógusi gárda mintegy 6%-a kapta meg az első oltást, 802-en regisztráltak az országos platformra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások