Felhívás!

Bálványoson indult, Várpalotán fogadták el

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati szakbizottsága június közepén Várpalotán tartott kihelyezett ülését, amelyen az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított nyelvi jelentést is elfogadták. Mint elhangzott, az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusa a demokráciát szeretné erősíteni azzal, hogy jelentést készített a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsa elnöke úgy értékelte, örvendetes, hogy konkrét kézzelfogható eredménye is van az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított jelentésnek. „Minden nemzetközi dokumentum, amely jó példákat mutat be, ajánlásokat fogalmaz meg tagállamok felé, abban erősít meg minket, hogy jó úton járunk és számos európai országban a normalitás része az, amit az erdélyi magyar közösség kér. Többször elmondtuk: egy megoldás van arra, hogy a román mellett az anyanyelvünket is használhassuk, ez pedig nem más, mint hogy a magyar regionális nyelv legyen Székelyföldön” – részletezte a tanácselnök.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnöke, aki az európai testület önkormányzati bizottságának elnöke is, rámutatott, hogy a jelentés többek között azt szorgalmazza, hogy a helyi és regionális önkormányzatok maguk döntsenek arról, hogy milyen nyelvet használjanak, ugyanakkor azt is javasolja, hogy az adott kisebbség nyelvének elsajátítása érdekében nyelvtanfolyamokat szervezzenek, valamint olyan közhivatalnokokat alkalmazzanak, akik ismerik a régióban használt nyelveket. Azt is leszögezi, hogy a nyelvi sokszínűség olyan érték, amely hozzájárul közösségi összetartozás érzéséhez és hozzásegít a többség és kisebbség közötti jó viszony fenntartásához. Javasolja, hogy kormányzat a költségvetés elosztásakor pozitív diszkriminációt alkalmazzon azoknak a településeknek az esetében, amelyeknél többnyelvűség áll fenn.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.