Felhívás!

Az otthongondozók kockázati pótléka

A szociális gondozóknak is jár a koronavírus-járvány alatt az egészségügyi dolgozóknak megítélt havi kockázati pótlék – írja a kormány vonatkozó jogszabálytervezetében. Erre a viszonylag egyértelmű szövegre azonban „nem kell kölcsönt felvenni” – mondják az tapasztaltabbak.

Ennek megfelelően járna az a bizonyos havi 2500 lej a Diakónia Alapítvány otthongondozó ápolóinak is. Tóth Anna szolgálatvezető azonban „több mint óvatos” ezzel kapcsolatban.

– A munkatársaink abszolút megérdemelnék, hiszen a járvány ellenére, sőt amiatt még nagyobb odafigyeléssel és odaadással ápolták a ránk bízott több száz idős embert, de miután a bennfentesek, köztük az RMDSZ szakpolitikusai is kizárólag az intézményekben dolgozó ápolókat emlegetik nyilatkozataikban, vannak félelmeim – mondja a református lelkész.

Hogyan értelmezzük a szociális dolgozó fogalmát úgy, hogy a minden létező akkreditáció birtokában lévő, évek óta általánosan által elismert tevékenységet folytató Diakónia munkatársai ne tartozzanak bele – kérdeztük Vasile Neagovici-ot, a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnökét.

– Úgy, hogy vegye tekintetbe, Romániában élünk! Itt mindent lehet értelmezni egyféleképpen, és annak ellenkezőjeképpen is – próbál rávezetni a valóságra a szakszervezeti bizalmi, aki előtt nyilvánvaló, hogy azok, akik naponta tíz más emberhez elmentek, nagyobb veszélynek voltak kitéve és nagyobb volt a felelősségük is, mint azoknak, akik egy öregotthonba bezárva, tulajdonképpen karanténban dolgoztak. 

Azt mondja: bízik benne, hogy ha az otthongondozók esetleg ki is maradnának az „első körből”, az „értelmezéses” második körben részesülnek az őket is megillető kockázati pótlékban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.