Hirdetés
Hirdetés

Az örökbefogadás a megoldás

Az örökbefogadás a megoldás Kovászna megye

Mint arról már beszámoltunk, a szépmezői kutyamenhely vezetőségétől megtudtuk, hogy több kutya sorsa vált bizonytalanná, el kell altatniuk azokat, miután az illetékes hatóságok többször is jegyzőkönyvet állítottak ki a helyszínen talált szabálytalanságokról. Ezzel kapcsolatos írásunk számos indulatot váltott ki, a helyi román sajtó cikkünkben felfedezni vélt „félreértésekre” hivatkozott, illetve különféle vádak is elhangzottak.

Lapunkat a Kutyákat kell elaltatni című cikkünk megjelenése után kereste fel az ellenőrzéseket végző, a jegyzőkönyvet kiállító dr. Luppinger Thymea, aki többször hangoztatta, ő sohasem írta le a jegyzőkönyvben, illetve még szóban sem említette az ebek elaltatását.

Hirdetés
Hirdetés

– A jegyzőkönyvekből is kiderül, hogy az állatjóléti szabályok hiányosságát kifogásoltam a menhelyen, és a kutyák ketreceinek kibővítését, a mozgásterük növelését, sőt az örökbeadás népszerűsítését szorgalmaztam. A menhely alkalmazottjának szájából hangzott el először az altatás szó, aki már-már zsaroló hangnemben hívta fel a figyelmemet, hogy bírságolások esetén altatásokra kerül sor. Azt fontolgatom, hogy perre viszem az ügyet, hiszen szakmai jó hírem csorbult a nyilatkozatok miatt – fejtette ki a doktornő.
Máthé László, a Tega Rt. vezetője elmondta: vállalatvezetőként nem tud minden ellenőrzésen jelen lenni, így nem erősítheti vagy cáfolhatja, hogy elhangzott-e a hatósági ellenőrzés során az altatás szó. Ám rámutatott, a jegyzőkönyvben, amit utána kézhez kapott, konkrétan szerepel, illetve az illetékesek hivatkoznak arra a törvényre, amely értelmében el kell altatni a megengedett létszám fölötti kutyákat, ha 14 nap után senki nem veszi azokat örökbe.

– Értesüléseim szerint a városvezetés így is sok pénzt költ a menhelyre, nincs szándékukban bővíteni a menhelyet. Most kérdem én, mi legyen a létszám fö-lötti kutyákkal? A jegyzőkönyvbe beírt törvény szerint el kell altatni? Igen. Hogy ezt senki nem mondja ki, csak hivatkozik a törvényre, az más dolog, de nekünk attól még meg kell oldanunk a kutyák sorsát, másképpen bírság bírság után jön, és a közpénz elköltéséről nekünk is el kell számolni. A legoptimálisabb megoldást esetünkben továbbra is az örökbefogadás jelentené, azért is hívtuk fel az emberek figyelmét erre a sajtóban – összegzett Máthé.

Arra a kérdésünkre, hogy egy újabb ellenőrzésnél bírságolnak-e az illetékesek, ha a kihagyott feladatokat nem végzik el a menhelyen, dr. Luppinger kifejtette, ők kötelesek a törvényt alkalmazni, tovább rámutatott arra, hogy egy kis jóindulattal kifutókat lehetne építeni a ketrecekhez, ez növelné a kutyák életterét. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. március 3., 8:40
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Nagyon el szomorit az a gondolat, hogy álljanak neki altatni,habár nem mondta senki sem, de a törvényre hivatkoznak. Ez olyan mintha ki is mondta volna. Többször jártam a menhelyen és szabálytalanságot én nem észleltem. (de nem is vagyok ellenőr) Mindenki szívből csinálja azt amit a kutyákért tesznek. Egy esélyt adnak a bántalmazott, utcára tett, sérült úgy fizikailag mint lelkileg ebeknek. Én is fogadtam örökbe onnan kutyát és most is fogadok egyet örökbe. Annál hűségesebb ebet nem tud az ember nevelni, mint egy új életet adni neki. Szeretni őt és nevelni, meg gondját viselni. Éppen az ilyen emberek miatt szeretem jobban a kutyáim, mint akik állandóan mennek és b… tassák szerencsétleneket. Költ a város a menhelyre? Na és, tiszta legalább a város. Nem a kutyákkal van gond,hanem az emberekkel . A felelőtlen emberekkel akik miatt létre jöttek ezek a problémák.