Felhívás!

Az iskolaév, mint a higany

Az iskolaév, mint a higany Kovászna megye

Vélhetően az iskolaév szerkezete az utóbbi napok előre-hátralépései után sem marad olyan, amilyennek azt március 29-i rendeletében ismertette Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Hogy miért látja ezt így, arra is kitért Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a szerdai sajtótájékoztató keretében, amelyen az ominózus rendeletet részletezte.

A cikluszáró évfolyamok számára nem változik a tanév szerkezete, mint ahogy az a miniszter egy pár nappal korábbi rendeletében is le van szögezve, de a többiek esetében igencsak meg van bonyolítva a tanmenet.

Az óvódások hivatalosan április 2-tól május 4-ig vakációban vannak, de az óvodák nem zárnak be, nyári munkarend szerint működnek, azaz a szülők előre jelezett kérése alapján mindegyik egység (és nem csak néhány erre a városokban kijelölt) megszervezi a gyermekek felügyeletét, még falun is, ha úgy szükséges.

Az elemi osztályok is a fenti periódusban vakációznak, de ezalatt mindegyik iskola (a 6 ezrelék alatti esetszámmal rendelkező településeken) saját program szerint megszervezheti a felzárkóztató jelenléti oktatást, amely maximum havi 20 óra lehet, azaz átlag heti 5. Eddigi jelentések szerint 16 iskolából 632 gyermek igényli ezt a tevékenységet, ők 48 csoportot alkotnak. A tanév nekik is, mint az óvódásoknak, az V–VII. és a IX–XI. osztályosoknak június 25-ig tart.

Az V–VII.-nek szintén egy hónapos vakációja van, és ugyanakkor tarthatnak felzárkóztatást, ha az iskola úgy akarja, május 5-től június 25-ig pedig folytatódik az oktatás az aktuális forgatókönyv szerint. Háromszéken 18 iskolában 51 gimnáziumi csoportban 709 tanuló (köztük 304 nyolcadikos) jelezte, hogy élne e lehetőséggel.

Amíg a kisebbeknek egy hónapig tart a szünet, a nyolcadikosoknak ebbe a periódusba beékelődik egy távoktatásos periódus április 12–29. között, a többiekhez képest kicsit később kezdik újra a tanulást, május 10-től. Iskolai és felzárkóztató oktatás egyszerre folyhat június 11-ig, 21-ig szabadok, majd 22-én kezdődik számukra a képességvizsga, ami ezúttal átfedésben van a többi osztály oktatásának idejével, ami sok bonyodalmat okoz. A vizsgatermek biztosítása, a lezárások, bukások rendezése, az év végi gyűlések mind erre a periódusra esnek, azt pedig szinte képtelenség megoldani, hogy a tanárok felügyeljenek a vizsgákon, majd dolgozatokat javítsanak, miközben az óráikat is meg kell tartaniuk. A főtanfelügyelő meglátása szerint még lehetnek (mert szükségesek) változtatások, pontosítások erre a periódusra nézve.

A IX–XI. osztályok vakációja május 4-ig tart, a középiskolák ez idő alatt a Nemzetközi Fejlesztési és Újjáépítési Bank által támogatott ROSE-program keretében tarthatnak pótórákat a lemaradóknak, a megyében 11 líceumban lesz ilyen program.

A végzős elméleti és szaklíceumi osztályok (XII–XIII.), akárcsak a nyolcadikosok, kéthetes online oktatásban vesznek részt április 12–29. között, előtte-utána lesz egy-egy hét vakációjuk, majd június 5-ig tanulás és felzárkóztatás. Az érettségi június 28-án kezdődik, idén nem lesznek kompetenciavizsgák.

A szakiskolásoknak a tanév július 16-án ér véget. A XI. osztályok, mint az elméleti líceumok végzősei is, április 12–29 között iskolai tevékenységen vesznek részt (oktatás vagy gyakorlat), tavaszi vakációjuk május 9-ig tart.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások