Felhívás!

Az inasképzésre (még) van támogatás

Csökkent megyénkben a NEET-ek száma, vagyis az olyan 16-25 év közötti fiataloké, akik nem tanulnak és nem dolgoznak. A jelenleg futó uniós pályázatok a felkutatásuk után támogatja a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket is.

A fizetett munka mezején való szakmatanulást, azaz inasképzést választók is jól járhatnak, éppúgy, mint munkaadóik, akik év végéig még szerződést köthetnek az egy-két éves időtartamra járó, havi 2250 lejes támogatásra. Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján szolgált részletekkel.

– A jelenleg rendelkezésünkre álló forrásokból a 25 éven felüli, szakiskolát és elméleti líceumot végzett fiatalok inasképzését támogathatjuk – mondta a Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatója. – Szeretnénk gyorsan elindítani, mert a jövő évet illetően nem tudni, hogyan s mikor jut vagy lesz rá pénz.

Kommandón az önkormányzattal és egyes cégekkel folytatott tárgyalásokon 5 favágó, 5 kereskedelmi dolgozó, 5 szakács és 5 pincér, összesen 20 ember képzéséről egyeztettek, míg Kézdivásárhelyen cukrászokra és pékekre van nagy kereslet, a kézdiszéki nem kevés pékség piaca ugyanis Bukarestre, Csíkszeredára, Moldovára is kiterjed, tette hozzá Kelemen. A cukrászinasok tanulási ideje 2 év, így a munkaadójuknak is ennyi ideig utalja az állam a szubvenciót. Hogy miként lehet a potenciális inasokat megtalálni, erről a hivatal a kézdivásárhelyi és környékbeli vállalkozók egyesületével is hamarosan egyeztet.

A NEET-ekből is többet sikerült a munkaerőpiacra bevonni, az elmúlt hónapokban 70 támogatási szerződést kötött meg munkaadóikkal a hivatal.

– Fenntartjuk, hogy az embereknek szakmát kell tanulni, azután még bármi lehet belőlük – hangsúlyozta az igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.