Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az idősek jólétéért pályáztak

Az idősek jólétéért pályáztak Kovászna megye

A minisztérium első ízben kiírt pályázatának köszönhetően – melyben a vidéki civil szervezeteknek és egyházközségeknek kínáltak fel támogatási lehetőséget idősgondozó szolgáltatás létesítésére –, Kovászna megyében is kiterjesztik az otthongondozást, illetve annak új formáit is élvezhetik az öregek. Málnáson már több éve működik a Diakónia Keresztyén Alapítvány szolgáltatása, Bodzavidéken pedig a Caritasnak köszönhetően kapnak az öregek szakszerű ellátást.

Hirdetés
Hirdetés

Az új lehetőségekről Tóth Annát, a Diakónia idősgondozó ágazatának igazgatóját kérdeztük. Mint megtudtuk, Málnáson indítanak be egy új típusú szolgáltatást, a községben az otthongondozó szolgálat ugyanis már régóta működik. Itt azért volt előnyösebb helyzetben a Diakónia, mert a református egyház már korábban átadott ingyenes használatra az alapítványnak egy épületet, hogy ott szociális tevékenységet indítson (palliatív ellátást biztosítson a súlyos betegeknek), és a pályázás feltétele volt egy ingatlan tulajdon- vagy használati jogának a bizonyítása. Ezen az épületen sokat kellett dolgozni, mivel külső-belső felújításra szorult, és belül még mindig van munka, de egy részében biztosítható az új szolgálat székhelye, így októberben már a hivatalos megnyitóra is sor kerülhet majd. Málnáson közösségi segítségnyújtásra, tájékoztatásra vállalkozik az alapítvány, talán egy nyugdíjasklubot is sikerül megalakítaniuk, illetve a teljes 65 év feletti lakosságot megfigyelés alatt tartják, hogy aki esetleg a mélyszegénység küszöbére csúszna, segíthessék élelemmel.

Tóth Anna arra biztat minden lelkészt, hogy – különösen ott, ahol már évek óta működtetnek különösebb formaságok nélkül valamilyen szociális szolgáltatást – az egyházközséget akkreditáltassák szociális szolgáltatóként. Igaz, hogy így több megkötésnek kell eleget tenniük (például az alkalmazandó személyzet, biztosított hely tekintetében), de az állami pályázati támogatást is felhasználhatnák a szolgáltatás létrehozásra és az ellátottak javára.

Péter György, a gyulafehérvári Caritas szocio-medikális ágazatának igazgatója lapunknak elmondta: október elsejétől Bodzafordulón, Bárkányban és Szitabodzán indítják el az idősgondozást, ehhez 1103 ezer lejt támogatást kapnak a szükséges eszközökre és résztámogatást két évi működtetésre. A segélyszervezetnek ezt az összeget ki kell egészítenie 124 ezer lejes önrésszel, ami az el nem számolható költségeket fedezi. A finanszírozás megszűnte után még további három évig kötelesek működtetni a szolgáltatást. Öt asszisztens, négy idősgondozó és egy szociális munkás fogja ellátni a feladatokat, kezdetben minimum 25 idős ellátását kell felvállalni, azonban ez a szám vélhetően hamar nagyot fog nőni, mivel az eddigi tapasztalatok szerint a lakosság 8–10%-ának van szüksége otthongondozásra.

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 17., 18:26
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ha az idősek jólétéért annyit fognak tenni, mint pár éve Kézdin a fiatalokért, akkor sájze!😁😂
    A kérdőívekig jutottak, utána csúsztatni akartak, hogy learassák a babérokat! Szégyen!!!!!