Az EMNP nem hagyja igazát

Az EMNP nem hagyja igazát Kovászna megye

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megfellebbezi a Brassói Táblabíróságon az iskolaper néven elhíresült ügyben hozott döntést – jelentette be Bálint József . Az EMNP Kovászna megyei elnöke szerint nem nyugodhatnak bele abba, hogy „önként felszámoljuk magunkat”.

„Röpke két hónap késéssel” kézhez kapták a brassói táblabíróság ítéletének indoklását, amely megállapítja, hogy az önkormányzatnak joga van átalakítani az iskolahálózatot, és ez ügyben a szülők és a szakmai szervezetek véleménye nem perdöntő – ismertette a dokumentum lényegét Bálint József.
– Mi nem is azt vitattuk, hogy az önkormányzat nem dönthet az iskolák számát illetően, hanem azt, hogy a döntést nem előzte meg a törvényben előírt procedúra. Azt követően is meghozhatták volna ezt a döntést, hogy konzultálnak a szülőkkel, a tantestülettel, a tanulók képviselőivel, de nem tették meg – mondja Bálint József.
Az elnök szerint sokat nyomott a latban a tanfelügyelőség álláspontja, amely szerint az iskolának a döntés meghozatalának pillanatában „éppen 299 gyereke volt” (a törvény szerint az iskola működéséhez szükséges legkisebb létszám 300).
Bálint hozzátette: erre nem lehet azt mondani, hogy „a csúnya prefektus, a román főtanfelügyelő, a rosszféle miniszter” tette ezt velünk, mi magunk, „önként és dalolva” megszüntettük saját iskolánkat, miközben látjuk, hogy se létrehozni nem tudunk oktatási intézményt (lásd Bolyai Egyetem), se létezőt megtartani (lásd Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem), se régit visszaállítani (lásd marosvásárhelyi katolikus gimnázium).
Bálint úgy véli: még nyitva áll a visszaút, akár a tanács is meggondolhatná magát, a dolgokat vissza lehetne terelni a régi kerékvágásba.
– Itt nem az épülettel van a gond, hisz – ha már olyan üresen kongott, ahogy mondják – odaköltöztethették volna az elemi osztályokat, hanem azzal, hogy megszüntették egy iskola önállóságát. Aki ezt nem érti, az nem hiteles autonómiaügyben – szögezte le Bálint József.
Kolcza István, az EMNP sepsiszéki elnöke úgy vélekedett, hogyha nagy volt az intézménynek az épület, akkor kisebbe kellett volna költöztetni, de az iskola önállóságának megszüntetése semmiképpen nem megoldás.
– Állítólag gazdaságtalan volt a nagy épületet működtetni. Kíváncsi lennék, hogy mennyit sikerült megspórolni azáltal, hogy az ingatlanban már nem működik az iskola – vetette fel a helyi tanácsos.
Amint ismeretes, az EMNP azért indított eljárást a sepsiszentgyörgyi tanács ellen, mert – meglátásuk szerint –a törvényes procedúra többrendbeli megsértésével döntött arról, hogy a Kós Károly Szakközépiskolát összevonja a Puskás Tivadar iskolaközponttal. A Sepsiszentgyörgyön folyó perrel egy időben egy másikat is indítottak Brassóban, amelyben azt kérték, hogy a jogerős bírósági döntés meghozataláig függesszék fel a tanácshatározat életbe léptetését, ám ezt, többrendbeli halasztás után, jogerősen elveszítették.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.