Felhívás!

Az embert faragó Jézus háza

Az embert faragó Jézus háza Kovászna megye

A Diakónia Keresztyén Alapítvány jóvoltából 2009 decemberében nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház, ahol mindmáig otthonra és elfogadásra, társakra és nevelőkre találtak a sepsiszentgyörgyi felnőtt fogyatékkal élők. December 3-án, a sérültek világnapján ünnepi műsor, könyvbemutató, két kiállításmegnyitó és torta is emlékezetessé tette a kerek évfordulót.

Az Írisz Ház kedvezményezettjeit, azok hozzátartozóit, volt és jelenlegi munkatársakat, támogatókat és szimpatizánsokat, a partnerintézmények vezetőit Makkai Péter tiszteletes, az Írisz Ház igazgatója üdvözölte, akinek a kezdeményezésére kezdődött el Szentgyörgyön a sérült fiatalok foglalkoztatása. – Használható és otthonos világot próbáltunk teremteni a fogyatékkal élőknek – mondta a református lelkész. Nt. Incze Zsolt esperes, a Diakónia szentgyörgyi elnöke értékelte, hogy mennyi nehézségen, akadályon, újrakezdésen küzdötte át magát e tíz évben az alapítvány. Szeretet, remény és béke – jelentkezett szólásra egyik sérült fiatal, és ezek lettek a rövid áhítat végszavai.

Élete meghatározó élményeként elevenítette fel Szegedi László generális direktor, egyházkerületi missziói előadó, hogy amikor el kellett temetnie első sérült hívét, egy csecsemőt, a gondnok nem tartott vele a temetőbe, mert az „csak egy olyan” volt. Hosszú utat tett meg azóta az egyház, felvállalta ezeknek az embereknek is a szolgálatát – mondta Szegedi László, aki Kató Béla püspök és az egyházkerület vezetőségének a köszöntését és köszönetét is tolmácsolta.

Fekete Réka újságíró a 10 éves évforduló alkalmából 10 sérült fiatallal és szüleikkel, illetve az Írisz Ház két munkatársával készített interjút reményeikről, félelmeikről. Az írásokból kitűnik, milyen nehézségeken kellett átküzdeniük magukat a családoknak, hiszen 20-30 éve még szó sem volt a korai fejlesztésről, de sokszor még a diagnózist is elhallgatták előlük. – Ne sajnáljuk e fiatalokat, szeretettel fogadjuk el őket, hiszen „együtt kerek a világ” – fogalmazott a szerző, idézve a könyv címét is.

A tízéves születésnapra időzítették a szervezők az ugyanennyi éves Outsider Art képzőművészeti verseny eredményhirdetését is. Idén 14 településről száznál is több munka érkezett a fogyatékkal élő tehetségektől, amelyek – Benedek Elek emlékév lévén – a mesékhez kötődtek valamilyen módon. A nemzetközi zsűri döntése alapján megosztott első díjat nyert Gallov Katalin a kisplasztikáiért, Veress Erna festményeiért, második Kutasi Károly, harmadik Ursu Alexandra lett. Az Outsider Art kiállítást, illetve a képzőművészek részvételével megtartott nyári alkotótáborban született munkákat az Írisz Ház folyosóján tekinthette meg a közönség, az intézmény sűrített történetét pedig a Carola kávézó pannóin követhették.

Ez alkalommal a fogyatékkal élőkkel foglalkozó fiataloknak is ösztöndíjat hirdettek: ők egy tanév folyamán havi 100 eurót kapnak majd. Tüzes Bölöni Noémi másodéves pszichológus és Csákány Edina gyógypedagógus lett a két kiválasztott pályázó, hirdette ki Olcsvári Tünde, az Írisz Ház szakmai igazgatója.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.