Az arany színe és fonákja

Az arany színe és fonákja Kovászna megye

Megnehezíti a sok csapadék a gazdák dolgát, a gyümölcstermesztőknek is gyengébb termés ígérkezik, mert a beporzáshoz nem volt kedvező az idő.

– Bár én szerencsés helyzetben vagyok, mert a gépeim kapacitása lehetővé tette, hogy a rendelkezésemre álló kevés száraz napon elvégezzem a szükséges munkálatokat, tudok olyan gazdáról, aki megkésett a gyomirtózással, műtrágyázással, mert süllyedt a gép a nedves földön. Ugyanakkor, ahogy szikkadt egy kicsit a talaj, mindenképpen sietni kellett az esedékes munkálatokkal. Megesett, hogy egymásra csúszott a gyomirtózás és a gombaölő permetszer kijuttatása. A bakhátak felhúzásához nekem sem voltak ideálisak a körülmények, de elvégeztük azt is – mondta Orbán Miklós, az Agrosic Közösségi Társulás elnöke.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint a kukorica vetése késett meg a sok csapadék miatt, ez még több helyen hátravan, illetve a gyomirtás az őszi gabonánál, krumplinál. A kultúrák nagyobbrészt rendben vannak, főleg a tavaszi vetésűek, az ősszel vetett repce azonban a szárazság miatt ritkán kelt, és már nem is hozza be hátrányát. A belvizek is csak egy-egy parcellán okozhattak károkat, az össztermés elenyésző hányadát képezi az azokon jegyzett kiesés.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.