Felhívás!

Autonómiáért börtön jár?

Idén is Sepsiszentgyörgyön vonultak fel december elsején az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) tagjai. A szélsőséges szervezet szimpatizánsai egyebek között azt skandálták, hogy „Hargita és Kovászna román föld!” vagy „Börtön, autonómia”.

A megyeszékhelyen a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett hivatalos rendezvény pénteken reggel egy hálaadó istentisztelettel kezdődött az ortodox katedrálisban, majd a résztvevők átvonultak a Mihai Viteazul térre. Az Új Jobboldal közel hetven aktivistája személygépkocsikkal, csendőri kísérettel érkezett Sepsiszentgyörgyre. Reggel fél tíz körül a központi park mellett parkoltak le, majd a katedrálishoz vonultak, ahol csatlakoztak az ünneplőkhöz.

Ezúttal is a „Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam” feliratú molinójuk mögé felsorakozva, de pár méternyire lemaradva a helybéliek mögött vonultak fel a város utcáin. Idén elmaradt a „Kifele a magyarokkal az országból!” rigmus skandálása, ellenben tettek azért, hogy mindenki hallhassa, „Hargita és Kovászna román föld!“, „A román nyelv az egyetlen úr” vagy „Nemzeti egység!”, illetve egy új üzenettel is érkeztek a jobboldalosok: „Börtön, autonómia”.

A felvonulást a központi rendezvény követte, amelyen több százan vettek részt, köztük az állami intézmények, a hadsereg és a román politikai pártok képviselői, továbbá a különféle civil szervezetek tagjai. Az egyházi szertartást követően beszédek hangzottak el, majd koszorúkat helyeztek el Mihai Viteazul szoborcsoportjának talapzatán, a program végén pedig a résztvevők egy része eljárta az egyesülés hóráját. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. december 4., 11:54
    ÉRTÉKELÉS: 13

    A helyi vezetok a hibasak,hogy ez minden evben megismetlodik es az itt elo magyar kissebbseg gyavasaga.Nezzetek meg a katalanokat es vegyetek peldat roluk.Miutan a spanyol kormany repressziv eroi szetvertek a bekes szavazokat,miutan tiz vezetojuket bortonbe vetettek, ennek ellenere sem hagyjak magukat megfelemliteni es utcara vonulnak,koncerteket szerveznek melyen kerik Katalonia fuggetlenseget es kovetelik a bortonbe vetett tarsaik szabadon bocsatasat.Itt nalunk melyik vezeto pozicioban levo politikus merne vallalni a bortont?! Es tevedes ne essen,nem csak az RMDSZ politikusaira gondoltam,hanem a magat ellenzeknek nevezo tobbi magyar part politikusaira is.No meg a szekelyek gyavasagara is akik nem allnak ki vezetojuk mellett.Mert amig ez a nep nem erti meg,hogy ossze kell fogni es makacsul,batran kitartani,(SZOLIDARITAST VALLALNI!) addig ne varja senki,hogy keszen a sult galamb a szalyaba repuljon.Mindaddeg mig ez nem igy lessz,addig valtozasra senki ne szamitson.De addig is minden tiszteletem a katalanoknak !!!