Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Átlagos tételsorok, magabiztos diákok a román írásbelin

Átlagos tételsorok, magabiztos diákok a román írásbelin Kovászna megye

Megkönnyebbüléssel léptek ki hétfőn az iskola kapuján a kézdivásárhelyi érettségizők, akiknek többsége egyetértett: román nyelv és irodalomból idén nem nehéz elérni az átmenő jegyet. A humán és reál szakos tételsorok csaknem azonosak voltak, mindkét esetben novellát elemeztek a tanulók. Bara Kata román szakos tanárnő szerint a figyelmes, felkészült diákoknak nem volt félnivalójuk, de tanulás nélkül aligha lehetett magabiztosan nekivágni a vizsgának.

Hirdetés
Hirdetés

Izzasztó hőségben rajtolt az idei érettségi írásbeli szakasza, ennek ellenére a diákok zöme elégedetten, mosolyogva hagyta el az első vizsga után, hétfőn a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnázium épületét. Ekkor már tudni lehetett, hogy a harmadik tétel kedvezett a vizsgázóknak, és mint kiderült, a többség szerint a szövegértés sem volt túlságosan nehéz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a felkészületlen tanulók is könnyűszerrel vették az akadályokat, mint mindig, most is voltak könnyebb és nehezebb szakaszai a tételsoroknak, ezekről Bara Kata mesélt lapunknak.

Tipikus tételsorok

A Nagy Mózes Főgimnázium romántanárnője szerint az idei érettségi közepes nehézségű volt, a szövegek, kérdések átlagosak voltak mindhárom tétel esetében, úgy reál, mint humán szakon. Úgy véli, a szövegértéssel a magyar anyanyelvű diákok is megbirkózhattak, a megadott részlet (Gabriel Dimisianu O vizită la Tudor Arghezi) ugyanis egy író életéről szólt, ez pedig gyakori az első tételeknél.

A feladatok megfogalmazását is átláthatónak találja, és éppolyan ismerősnek, mint a második tételt, amelynél szerinte „egyszerűbbet nehéz lett volna kapni”. Itt ugyanis a szerzői utasítások szerepéről kellett írjanak a diákok, legkevesebb 50 szóban, George Ciprian Omul cu mârțoaga című színdarabja alapján. Azok esetében, akik be tudták azonosítani az ide illő sablonszöveget, csaknem kizárt a hibalehetőség.

Fotó: Farkas Orsolya

Bara Kata egyáltalán nem gondolja meglepőnek, hogy a diákok ennyire magabiztosan nyilatkoztak a harmadik tétel kapcsán, ahol mindkét profilon egy novelláról kellett esszét írni: a humán szakosok egy szereplőt jellemeztek, a reál szakosok átlagos elemzést írtak a választott novelláról.

A pedagógus úgy tapasztalja, hogy a tanulók fogékonyabbak a rövid, epikus művekre, amelyek jól követhető történetekről szólnak. Továbbá tipikus szerkezetük is van, amelyre ráépíthető az esszé: műfaj, műfaji sajátosságok, téma, hely/idő, konfliktusok a műben stb., ezeknek köszönhető, hogy könnyebben emlékeznek rájuk.

A harmadik tételnél azonban már nagyobb a hibalehetőség, a pedagógus szerint sokan elhamarkodottan írnak, „konyhanyelven” fogalmaznak, ezért csökkenhetnek a pontszámok is.

„Tisztában vannak általánosan azzal, hogy mit kell tartalmaznia az esszének, tudják a mű cselekményét, innen pedig zöld utat látnak. Így is van, viszont rengeteg értékes pont bukik ilyenkor, társulva a homlokra csapásokkal és a ráeszméléssel, hogy mit is kellett volna írniuk” – fogalmazott Bara Kata, akinek idén több végzős magándiákja volt, jövőre pedig két tizenkettedikes osztállyal együtt vág neki a megmérettetésnek.

A diákok bizakodnak

A vizsgáról kiérkező diákok legtöbbje elégedetten nyilatkozott a román írásbeliről. Szerencsésnek vélték, hogy novellát kellett elemezni, a nagy többség Ioan Slavicitől a Moara cu noroc, más Costache Negruzzitól az Alexandru Lăpușneanu című művet választotta. Volt, aki az írás befejezésével megszámolta, hány szót tartalmaz az elemzése, hogy biztosra meglegyen a 400 szó, vele együtt pedig a szükséges pontszám is.

Fotó: Farkas Orsolya

Nem volt nehéz megérteni, viszont nehezebb volt dolgozni az első tétel szövegével. Nem volt annyi információval ellátva, mint amennyivel kellett volna, például a B alponthoz – vélekedett egy reál szakos diáklány, több társához hasonlóan. Összességében azonban átlagosnak értékelték az első tételt, ugyanakkor mindenki egyetértett abban, hogy a próbaérettségihez képest az egész tételsor könnyebb volt.

Aggasztónak találják viszont a digitális javítást. Egy érettségiző, aki egyébként úgy véli, jól teljesített, a pontozásbeli eltérésektől tart a leginkább. „A próbavizsgát is hasonlóan jónak éreztem, akkor viszont három jegy különbséggel értékeltek. Az egyik tanár 5,70-et adott, a másik 8-as felett osztályozott. Attól félek, most is ekkora eltérések lesznek” – nyilatkozott egy lány.

A diákok többsége tehát bízik magában, de nem zárja ki a lehetőséget, hogy kellemetlen meglepetéssel kell szembenézni jövő hétfőn, amikor közzéteszik az első eredményeket.

Fotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük