Felhívás!

Átadták az erdőfülei ravatalozót

Átadták az erdőfülei ravatalozót Kovászna megye

Bő egy évvel az erdőfülei Boda-kúria felújítása és a helyieknek történt átadása után a Bardoc községhez tartozó település lakói vasárnap ismét egy mesterien kivitelezett közösségi épületet vehettek birtokukba: igaz, ezúttal egy ravatalozóházat, de ez nem von le semmit értékéből – a füleiek ugyanolyan tisztelettel vettek részt átadásán, és megfogadták, vigyáznak rá.

Mint az épület átadásán elhangzott, a székely ember számára nem lehet mindegy az, hogy milyen körülmények között vesz végső búcsút szeretteitől: egy szép kivitelezésű ravatalozóban azt lelki megnyugvással, szívében békességgel teheti meg.

Nemrég, amikor lapunkban arról tettünk említést, hogy Nagyajtán nekifogtak a ravatalozó építésének, egy olvasónk megjegyezte a véleményfalon, hogy ebben semmi szenzáció nincsen, van település, ahol kettő is akad belőle. Erdőfülében egy ravatalozó épült, igaz nem szenzációszámba megy a hír, de az igenis szenzáció, hogy a bardoci önkormányzatnak mindössze három hónap alatt sikerült azt megépíttetnie a sepsiszentgyörgyi Baumeister Kft. révén. Manapság, amikor településeink egyike sem dúskál a pénzben, minden új építmény, melynek egy közösség hasznát látja, figyelmet érdemel. Fülében annál inkább, hiszen a helyiek régi óhaja volt az, hogy ravatalozójuk legyen.

Balázsi Dénes polgármester elmondta az átadáson, hogy építésének sok bürokratikus akadálya volt, de kívülálló ezeket nehezen érti meg, ezért nem is ecsetelte. Köszönetet mondott Illyés Editnek, aki a tanácsnak adta azt a temető melletti területet, melyen az 545 847 lej értékű, teljes egészében a helyi költségvetésből fizetett korszerű, mosdóval, hidegkamrával, raktárhelyiséggel ellátott és bekerített ravatalozó felépülhetett, a tanácstagoknak, akik beleegyezésüket adták építésébe, az erdőfülei közbirtokosságnak, aki a szükséges faanyagot szolgáltatta, nem utolsósorban pedig a helyi egyházközségnek, magánszemélyeknek, akik pénzzel (egy helyi család az egyik családtag temetésekor a koszorúmegváltásból maradt pénzt a ravatalozó költségeire szánta), avagy a faanyag megmunkálásával, vagy egyszerűen csak az ügyhöz való pozitív hozzáállással támogatást nyújtottak a község elöljáróságának, hogy a ravatalozó építését kivitelezhessék.

Mi több, az átadáson Balázsi polgármester előrebocsátotta: folytatódnak a ravatalozók építései, reményei szerint jövő ilyenkorra a községet alkotó másik három településen, vagyis Olaszteleken, Székelyszáldoboson és Bardocon is át lesznek már adva a közösségnek.

Az erdőfülei ravatalozó kezelését, karbantartását a helyi református egyházközségre bízta a bardoci hivatal: Nagy Zoltán tiszteletes ígéretet tett arra, hogy vigyáznak a gyönyörűen kivitelezett épületre, építéséért Bedő Magdolna és Csog Anna is köszönetet mondott, a helyi női kórus énekekkel fejezte ki háláját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. október 3., 7:03
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Hisszuk ha lassuk,hogy Szaldoboson is lesz ravatalozo! Jelen pillanatban sincs aszfaltozott utja es voltak annyira okosak a vezetoseg,hogy koporral megszorta a foutat,lehetetlen letezni a fouton eloknek,szornyen poros minden,teregetni,szelloztetnio nem lehet,por boritja a hazakat fakat,ezerrel hajtanak az autok,founk kozt csikorog a por. Miert nem locsoljak a foutat ebben a szarazsagban, ha mar ilyen marhasagra vetemedtek?