Felhívás!

Árvizek 12 településen

Árvizek 12 településen Kovászna megye

Ami az elmúlt időszak árvizeit illeti, keddi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa elmondta: június 18-a és 20-a között több településen előfordult, hogy két nap alatt csaknem annyi csapadék esett, mint a sokéves havi átlag fele, sőt.

Zágonban például 2005 és 2020 között júniusban átlagosan 91 liter csapadék hullt, most két nap alatt 58 liter, Kovásznán 135 liter a sokévi havi átlag, most 64 liter hullt két nap alatt, Lemhényben 114 liter a 47-hez az arány. Ha a június 13-a és 23-a közötti tíz napot vesszük, akkor Szentkatolna kerül az „élre”, ahol 126 liter eső hullott ebben a periódusban, miközben a sokévi havi átlag 98 liter. Persze nem csak a mennyiség számít, hanem az is, hogy mennyi idő alatt hull le egy bizonyos mennyiségű csapadék, hiszen Nagybaconban „csak” 37 liter hullt 13-a és 23-a között (ez „belefér” a 107 literes havi átlagba), de ebből 20-án félóra alatt annyi, hogy tönkretette a műemlék templomot – fejtette ki a prefektus.

Ráduly István ismételten köszönetet mondott a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség és vízügyi igazgatóság szakembereinek, amiért – szó szerint – éjt nappallá téve dolgoztak, hogy mérsékeljék a Feketeügyön és a Tatrangon, illetve a Kovászna és a Barót patakán levonuló árhullámok negatív hatásait. A prefektúra kimutatása szerint az árvíz 12 településen tett kárt. A vizek elöntöttek 19 gazdaságot, 790 hektár szántót, 1000 hektár legelőt, megrongáltak egy hidat, hét pallót, 1,4 kilométer megyei utat, 6,4 kilométer községi utat, 7 kilométer utcát és nyolc hidrotechnikai építményt. A károk felmérése még folyamatban van, de a nagyságrendet mutatja, hogy csak a nyolc vízvédelmi építmény rendbetételét 5,4 millió lejre becsülik.

Az uzoni választásokról szólva a prefektus „örömmel nyugtázta”, hogy a község lakói „polgári felelősségtudatról” tettek tanúbizonyságot, és az időközi választásokon a szokásosnál jóval nagyobb számban mentek el szavazni. Ráduly István gratulált Bordás Enikőnek, és reményét fejezte ki, hogy Uzon község megmarad a fejlődés útján.
A prefektus sok sikert kívánt az éppen érettségiző fiataloknak, és arra biztatta őket, hogy egyetemen és főiskolán folytassák tanulmányaikat, nem csak azért mert – a közhiedelemmel ellentétben – az oklevél igenis számít, akár anyagilag is, hanem azért is, mert minden elvégzett iskola fejleszti az embert, hozzátesz egy jobb, teljesebb világkép kialakításához. 

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.