Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Árvíz és medvék

Árvíz és medvék Kovászna megye

A tavaly júliusi árvizek által okozott károk nagyjából felét kijavították, a többi részén folynak a munkálatok – közölte a szomorú „évforduló” kapcsán tartott sajtóértekezletén Sebastian Cucu. Kovászna megye prefektusa a medve-témáról szólva azt mondta: semmi sem lehet fontosabb, mint az emberek biztonsága.

Sebastian Cucu elmondta: a kormány 17, 3 millió lejt utalt ki az árvíz által okozott károk rendbetételére, amihez még a vízügyi hatóság is hozzátett bő hárommillió lejt.

– Huszonkét település mintegy 40 ingatlanját rongálta meg a víz, főleg pallókat, hidakat, gátakat, de néhány közintézményt is, például a kökösbácsteleki és a Dobollóhoz tartozó bélmezői iskolákat. Az összes objektum felét már kijavították, egyharmadát már át is vették a hatóságok. A többi még nincs befejezve, de a kivitelezés különböző fázisában vannak – foglalta össze a prefektus.

Elkészült többek között a bodoki Olt-híd, szinte kész van a hidvégi híd, dolgoznak a megyei tanácshoz tartozó nagyajtai, a kommandói és a kézdiszentléleki hídon, és megerősítették azt a támfalat Kézdivásárhelyen, amelyet egy földcsuszamlás „lazított fel”.

A prefektus hozzátette: idén – tavalyhoz és a megyék többségéhez képest – elkerülte Háromszéket a szélsőséges időjárás, május 2-a és június 6-a között „csak” 78 melléképületet, valamint 30 hektár termőterületet, és 100 hektár legelőt öntött el az ár, a víz megrongált hét pallót és hidat, 100 méter országutat, 40 kilométer erdei utat és 2,4 km utcát.

Hirdetés
Hirdetés

A Székely Hírmondó kérdésére válaszolva a prefektus azt mondta: sajnos az intézménynek kevés befolyása van a medve-ügyre, viszont azon tudott segíteni, hogy miután jelezték, hogy az összeállított iratcsomók „elakadnak” valahol, ezekre ráleljen a brassói erdészetnél, és „továbbküldje” a kormányhoz.
Cucu azt mondja: hatáskörén kívül van, de nem telik el hónap, hogy ne írjon egy beterjesztést a kormányhoz, amiben a medve-ügy megoldását sürgeti.

Sebastian Cucu arra biztatta az embereket és a vidéki elöljárókat, hogy minden esetet jelezzenek, minden kárt regisztráljanak, minden papírt adjanak le, mert – a jelenlegi jogszabályok mellett – csak minisztériumi szinten dönthetnek a medvék sorsáról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük