Felhívás!

Antal Árpád: van hely az oltóközpontokban

Antal Árpád: van hely az oltóközpontokban Kovászna megye

Bőven van hely a háromszéki és ezen belül a sepsiszentgyörgyi oltóközpontokban, aki úgy döntött, hogy beoltatja magát, az használja ki a lehetőséget – mondja Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád tegnapi sajtóértekezletén érdeklődésünkre visszatért a szotyori helyzetre is.

Tegnap délelőtt Kovászna megyében csak 6 személy szerepelt a várólistán és több mint 4700 oltóanyag áll rendelkezésre, ebből közel 2 000 Sepsiszentgyörgyön, ahol Pfizer és Moderna által kifejlesztett vakcinával oltanak.

– Eljutott az oltási kampány abba a szakaszába, amikor már végre van oltóanyag, inkább az kezd a gond lenni, hogy kit oltsanak be vele. Azt javasolom, aki eldöntötte, hogy beoltassa magát, az éljen a most kínálkozó kedvező lehetőséggel, immunizálja magát és családját – nyilatkozta Antal Árpád.

A polgármester „nem kívánt állást foglalni” annak ügyében, hogy jó-e vagy sem az oltás. Úgy vélte: „nem a politikusok dolga”, hogy egészségügyi kérdésekben megmondják, mi a helyes. Úgy fogalmazott: mindenki arra az orvosra hallgasson, akiben megbízik. Ugyanakkor helyesnek találná, ha a szakemberek „többször hallatnák a hangjukat”, mert a sajtó igen gyakran azt a szinte elhanyagolható arányú negatív kivételt erősíti fel, ami eltörpül az oltás által megoldott pozitív esetek aránya mellett.

Véleménye szerint „a beoltottak és nem beoltottak jogai és kötelezettségei című fejezet következik”, és amelynek eldöntésében nagy szerepe lehet, hogy milyen kimenetele lesz az európai mobilitást helyreállítani akaró zöld igazolvány körüli vitának, de nem árt arra sem figyelni, hogy hazai szinten is „egyre gyakrabban emlegetik”, hogy például csak azok a vendéglők nyithatnak, ahol mindenki beoltatta magát. Felvetésünkre, hogy megyei szinten sem a prefektúra, sem a közegészségügyi igazgatóság nem tájékoztat magyar nyelven, a polgármester azt mondta: „ezt a problémát meg kell oldani”.

A terelőút ügyében történt kisajátításokkal kapcsolatban lapunk érdeklődésére Antal Árpád kifejtette: tárgyalt a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) brassói vezetőivel, és az igazgatótól ígéretet kapott, hogy rövid időn belül tájékoztatást adnak arról, miként, hogyan lehet igényelni a kisajátított területekért járó összeget. A „vécépapír per négyzetméteres” árral kapcsolatban (a helyiek „csúfságnak” tartják, hogy négyzetméterenként két lejt fizetnek – szerk.) a polgármester azt mondta: információi szerint ez a piaci ár.

– Én nem vonom kétségbe, hogy a szotyori föld négyzetmétere ennél többet ér. Csakhogy ide is elért a Balkán szele. Ha az elmúlt években eladott földek valós ára helyett ennek töredékét írták be a hivatalos szerződésekbe, akkor sajnos ez tekintendő a hivatalos piaci árnak – érvelt az elöljáró.

Szotyorral kapcsolatban azt mondta: „hiányosan tolmácsolta a sajtó” korábbi nyilatkozatát, mert valóban azt mondta, hogy „elkészült a ravatalozóház”, de hozzátette: „ezután következik az átadás”. A dokumentáció egyébként most már teljes, az átadásra akár jövő héten sor kerülhet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások