Felhívás!

Amikor „luxus” a betegség

„Hosszú távon komoly gondok adódhatnak abból, hogy egyre több alkalmazott kerül karanténba, betegállományba. Megyénkre ugyan nem jellemző, hogy a munkaadók az igazoltan beteg alkalmazottakat is munkára köteleznék, de akadhatnak kivételek” – fejtette ki érdeklődésünkre Ördög Lajos, a megyei munkaügyi felügyelőség vezetője.

„Szabályos az, ha élelmiszerüzletben, az orrát törölgető, köhögő, láthatóan beteg alkalmazott szolgál ki? Miért nem figyelnek erre is a munkaadók, de legalább az illetékes ellenőrző szervek?” – tette fel a kérdést egyik olvasónk, illetve olyan panaszt is kaptunk, amelyben az illető azt jelezte, hogy főnöke tudtára adta, hogy nem fizeti a „vakációját”, ha lebetegszik.

Ördög Lajos leszögezte, hogy az ilyen és hasonló panaszokkal elsősorban az általa vezetett hivatalhoz kell fordulni.

– Az elmúlt időszakban nem jegyeztünk ilyen jellegű panaszokat. Háromszéken nem divat, hogy a munkaadó a beteg alkalmazottakat munkára kötelezi, viszont akadhatnak kivételek –fogalmazott az igazgató. – Mi azt tapasztaljuk, hogy a munkaadók megértették, nem éri meg a beteg alkalmazottat a munkahelyen foglalkoztatni, hiszen megfertőzheti a többi alkalmazottat, ez pedig nem megoldás.
Ördög kifejtette, a jelenlegi járványügyi helyzetet figyelve hosszú távon gondok adódhatnak a munkahelyeken a karanténba vonuló, megugró számú betegek miatt.

– Országos szinten a tanügyben már megjelent a munkaerőhiány. A szakszervezetek is jelzik, hogy hiába marad a fizikai tanítás, ha a tanárok otthon vannak karanténban, és nem lehet őket helyettesíteni – részletezte Ördög.

Rámutatott, Háromszéken tovább zajlanak a járványügyi intézkedések betartását célba vevő ellenőrzések, az elmúlt hónapban 60 kontrollt tartottak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.