Hirdetés
Hirdetés

Ambiciózus pályázat a bürokráciában

Ambiciózus pályázat a bürokráciában Kovászna megye

A POIM nagy infrastrukturális beruházási program keretében tervezett fejlesztésekről beszélt Kozsokár Attila, a vízművek igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, az ipari parkban levő új székhelyükön.

Pályázaton kívül a fejlesztés része az is hogy új székhely épül a vízszolgáltatónak az ipari parkban – átmenetileg bérelt irodákban működik az adminisztráció – saját költségvetésből, 7–8 millió lejből a tél beálltáig legalább pirosban szeretnék látni az épületet, hogy a belső munkálatokkal lehessen haladni a hideg időben is. A 22 hónapos kivitelezési határidőt szeretnék másfél évre lerövidíteni, így jövő év elejétől már a külső munkálatokkal is lehetne foglalkozni. Optimista meglátásban 2023 elejére lenne beköltözhető az új székhely – prognosztizált az igazgató, viszont az ügyfélszolgálatot és a kasszát továbbra is városközpontban szeretnék működtetni, e célra a Martinovics utcában, a valamikori székhelyükön rendeznek be irodákat, és szeptember elsejétől ott várják a fogyasztókat.

Hirdetés
Hirdetés

Ami a vízművek saját nagy infrastruktúra pályázatát illeti, amelyet 2019-ben indított el a szolgáltató, jelenleg a dokumentáció összeállítása van folyamatban, a megvalósíthatósági tanulmánnyal már elkészült a konzulens cég, és a minisztérium véleményezését várják, hogy elküldhessék a pályázatot. Egy globális környezetvédelmi engedély is kell a projekthez, ennek megszerzése azonban elég hosszadalmas folyamat, átlagosan 12 hónap.

259 millió lej értékű, nagyon ambiciózus pályázatról van szó, amelyben 32 település, a megye minden városa kedvezményezett. A víz- és csatornahálózat bővítését célozták meg, ott ahol már léteznek ezek, vagy legalább egyik közülük, de vannak még a megyének olyan települései, pl. Kézdiszentkereszt, Nagypatak, Borosnyó, Kommandó, Maksa, ahol egyik sincs, ott ezeket ki kell építeni. A régi vezetékeket kellene korszerűsíteni, hasonlóképpen a vízházakat. Bizonyos automatizálási rendszereket is beszereznének, amelyekkel lehet követni, mi történik egy szennyvíztelepnél, vízháznál, vagy akár közbe is lépni, illetve egyéb eszközök, munkagépek és haszongépjárművek beszerzése is szükséges lenne.
Mindez számokkal: 220 km-rel bővítenék a vízhálózatot, 33 km régi vezetéket cserélnének ki, 12 km szennyvízcsatornát újítanának fel. 14 haszongépjármű, 6 kotrógép, egyéb speciális munkagépek beszerzése szerepel kitűzött célként.

Mikor a pályázat lezárul – ez átcsúszhat a következő pályázati ciklusra –, a megye minden településén átveszi a víz- és csatornahálózat működtetését az APACOV, ez feltétele az uniós pályázásnak, mint az is, hogy már most tagja legyen a Közösségfejlesztési Társulásnak az az önkormányzat, amely ilyen irányú munkálatokat valósítana meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 20., 13:27
  ÉRTÉKELÉS: 6

  De jó hogy a saját székházból kiköltöztették hogy lehessen bért fizetni mert a tanácsnak kell a pénz a közmüvek alkalmazottjai pedig megvannak nyomoritva a város külőmbőző pontjain van irodák és mühelyek legtöbb helyt a legalapvetőbb feltételek sincsen biztosítva

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 20., 23:05
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Magyarul ezt maskepp is mondjak, hogy lehessen a penzt elkolteni, de a ki penzet, a mienket. Vagy ha egy kicsit durvabban akarom mondani akkor ellopni azzal az okkal hogy kibovittik a piacot es ha nem akkor tevedtek!