Felhívás!

Albizottság Bálványoson

Albizottság Bálványoson Kovászna megye

A szimbólumhasználat korlátozása, valamint a kétnyelvű pályázási formanyomtatványok is szerepeltek Strasbourgban az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának plenáris ülésének, illetve a szakbizottságoknak a napirendjén – számoltak be tegnapi sajtóértekezletükön Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke és Klárik Attila, a testület külpolitikai bizottságának elnöke.

Grüman Róbert, az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusának tagja felszólalásában elmondta: a napi gyakorlat egyáltalán nem talál a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájában megfogalmazott elvekkel.
– A kisebbségek az állam jogalkotói nagylelkűségétől függően részesülnek ezekben a jogokban. Hiába van előírás a kétnyelvűségre, ha erre az állam tudatosan nem ad pénzt – hangoztatta az alelnök.

Grüman Róbert elmondta: sikerült elérni azt, hogy az Európai Tanács Önkormányzati Kongresszusának albizottsága 2018 májusában Bálványosfürdőn ülésezzen, és tartson tematikus konferenciát az önkormányzatokban alkalmazott többnyelvűségről.

Klárik Attila kifejtette: a monitoring-bizottságban bemutatták a román kormány és a bizottság közötti levélváltást, amelyre a Székely Nemzeti Tanács által kifogásolt zászlótörvény kapcsán került sor. Tavalyi ügy lévén, tárgyalásra nem került sor, ám ezt a témát is feltették a monitoring-bizottság napirendjére, amely 2018-ban vizsgálja, hogy miként alkalmazzák Romániában a Chartában megfogalmazott elveket. Klárik, aki szakértői minőségben vesz részt a munkálatokon, úgy fogalmazott: amíg nem hoznak létre államilag fenntartott hivatalos fordítóközpontokat, addig nem lehet tisztességesen alkalmazni a többnyelvűséget az önkormányzatokban. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások