Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aláírták az ágazati kollektív munkaszerződést

Aláírták az ágazati kollektív munkaszerződést Kovászna megye

Úgyszólván az utolsó óra utolsó másodpercében, a már éppen leköszönő kormánnyal aláírták a kollektív munkaszerződést – derül ki a Sanitas Szakszervezeti Szövetség közleményéből. A dokumentummal – rendkívül ritka pillanat – elégedettek a szakszervezeti vezetők.

Hirdetés
Hirdetés

Vasile Neagovici, Kovászna megyei bizalmi megkeresésünkre elmondta: a döntő pillanatban, mikor a már 95 százalékban mindenki által elfogadott változat éppen „omlott össze”, Eugen Teodorovici volt pénzügyminiszter „szállt bele” az ügybe azon az alapon, hogy ha ennyi kész van, akkor azon az 5 százalékon nem szabad fennakadni. 

– A szerződés megoldja a munkahelyek biztonságának a kérdését (például egy esetleges kórházösszevonás esetén), rendezi a munkaórák és a pihenőidők arányát, 100%-ban rögzíti a szombaton, vasárnap és ünnepnapokon végzett munkáért járó többletjavadalmazást (a korábbi előírásban a „100%-ig” megfogalmazás szerepelt, ami akár 5% is lehetett). Pontosan leírja, hogy milyen és mennyi szabadidő kérhető bizonyos családi események esetén, kiterjeszti a megegyezés hatását olyan struktúrákra, amelyekben nem volt ágazati kontraktus, például az iskolaorvosokra (akiket az adminisztrációhoz soroltak), vagy vérközpontok szakembereire (akik túl kevesen voltak ahhoz, hogy önállóan szerződhessenek), és így tovább. Összességében egy teljesen elfogadható szöveg született – mondja Neagovici.

A korábbi kollektív munkaszerződés 2015 decemberében járt le, azóta csak tárgyalás, vagy inkább vita és veszekedés volt. A tapasztalat az volt, hogy minden miniszterrel nulláról elölről kellett kezdeniük a tárgyalásokat, ezért tartják nagyon szerencsésnek, hogy a volt szociáldemokrata kormány szinte az utolsó pillanatban aláírta a dokumentumot. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük