Hirdetés
Hirdetés

Akik még mindig tanszertámogatásra várnak

Akik még mindig tanszertámogatásra várnak Kovászna megye

Több mint 7800 hátrányos helyzetű Kovászna megyei diák várja az 500 lej értékű tanszer- és tanfelszerelés támogatást, amit a tanév kezdete előtt kellett volna megkapjanak. Most viszont azért késik, mert a tanügyminisztérium „alábecsülte a kedvezményezettek számát”. 

A program költségeit európai uniós alapokból fedezik, és célja a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása, valamint az iskolaelhagyás csökkentése. Az 500 lejes támogatást egy erre a célra kiállított kártyán kapják a kedvezményezettek, minden tanévben egy alkalommal, és kizárólag taneszközökre, tanfelszerelésre, iskolatáskára, könyvekre, tolltartóra, tornacipőre, vagyis olyan tárgyakra költhetik, amire az iskolába járáshoz szükség van. A támogatásra azok az óvodások jogosultak, akik családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálisan garantált összeg (149 lej) kétszeresét, tehát 298 lejt, valamint azok az általános iskolába (0–8. osztályba) járó kisdiákok, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a bruttó minimálbér (2550 lej) felét, azaz 1275 lejt. 

Hirdetés
Hirdetés

A támogatások szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint a megduplázódott kérelmezők száma. A segély, ami a hátrányos helyzetű óvodásoknak és iskolásoknak nagy segítségére volna, késik, és az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma sem tud pontos határidőt mondani arra vonatkozóan, hogy mikor utalják a pénzt a kártyákra.

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség kedden átiratban közölte a megye oktatási intézményeivel, hogy a tanügyminisztérium alábecsülte a segélyre jogosultak számát, és a jóváhagyott költségvetés nem elegendő, így a pénz átutalására a költségvetés-kiegészítés jóváhagyása után kerülhet sor, de hogy mikor, azt nem tudták pontosan. Értesülésünk szerint a 2022–2023-as tanévre Kovászna megyében több mint 7800 kérelmet nyújtottak be, ebből fele olyan kérelmező, aki már előző évben megkapta a kártyáját. Ugyanakkor a tanfelügyelőség tavaly decemberben csaknem 3500 kártyát osztott ki a kovásznai iskolákban, persze, egyelőre hiába, mert azok még hasznavehetetlenek. A tanfelügyelőség hangsúlyozta, ők csupán a benyújtott kérelmek ellenőrzésével voltak megbízva, valamint a kártyát szétosztásával, a rendszer központosított, a pénzekről a minisztérium rendelkezik.

Egyre csak tolódik a határidő

Marcel Boloş európai projektekért felelős miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a tanszertámogatás legkésőbb februárban fent lesz a kártyákon, de a napokban az edupedu.ro-nak adott interjújában már arról beszélt, hogy csak március-áprilisban esedékes a kártyák feltöltése. Azt maga is beismerte, hogy a jelenlegi helyzet nem megfelelő, hiszen a támogatást még a tanév kezdete előtt kellene megkapják a családok, ezért egy új módszer kidolgozása is folyamatban van erre vonatkozóan. 

 

Képünk illusztráció. Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 17., 12:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Amit elkezdetek semmi sem úgy működik ahogu a tervben volt, mivel a fele pénzt mindig ellopják, rend soha nem is lesz. Sok család napi szinten ellenőrzi a kártyát és várja a pénzt hiába,amire nagy szüksége lenne, amig a sok gazember nyaral/telel valahol belőle!

 • User
  Dátum: 2023. február 17., 13:02
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ha csak azok kapnák ezt a támogatást akik valójában rá vannak szorulva jutna mindenkinek.Sajnos olyan maffiózók is kapják akik több tizezer eurós autókkal furikáznak és bőgetik reggeltől estig és estétől reggelig a helységben veszélyeztetve ártatlanok testi épségét.Bejelentett jövedelmük semmi,de jut ilyen járgányokra és palotákra amik egyik napról a másikra nőnek ki a földből,persze sem a rendőrség sem az ANAF nem vesz tudomást róluk.

  • User
   Dátum: 2023. február 17., 18:35
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Még az illetékes polgármester sem aki aláirja nekik a támogatási kérést.A szemét is behunja amikor a szegényeknek járó eu-s csomagért Ferrarival jelennek meg.Maffiózó segiti a maffiózót!

 • User
  Dátum: 2023. február 17., 17:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Sokaknak nagyon nagy szükségük lett volna a tanszersegélyre! Tudom mit beszélek! Olyan osztály is van ahol 4-5 gyerek maradt ki már év elején! A szülők beíratták, de sem ingázás 100% os megtérítése, sem normális szakpénz, tanszercsomag, így a gyerek sajnos otthon marad! A kifli, alma is nagy LOPÁS! a fiam olyan almával ért haza többször, h kivágva vetném bele csak a cefrébe!!! Valamelyik politikus pribégnek sokat hoz!!! Ha dörzsölt politikusok, gazdag gazdálkodók lennének, rég megkapták volna a pénzt!!!! Hány meg hány gazda kapott milliókat, potyára! Abból tejbe, vajba fürdenénk amit 90 óta elloptak!!!!!!