Hirdetés
Hirdetés

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére Kovászna megye

Kovászna város önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) révén több mint hat millió lej támogatást kapott két tömbház energetikai rehabilitációjához – adta hírül Facebook-oldalán Gyerő József polgármester.

A 6.268.073,91 lej összegű finanszírozást a Szabadság utca 20 szám alatti 2-es tömbház D és E lépcsőháza, illetve a Szabadság utca 21 szám alatti 3-as tömbház A és B lépcsőháza hőszigetelési munkálataira fordítják.

„Városunk képviseletében Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester írta alá Bukarestben a finanszírozási szerződést” – közölte az elöljáró, kiemelve, hogy az önkormányzatunk sikeres pályázatának közvetlen haszonélvezői az érintett tömbházlakások tulajdonosai lesznek, ugyanis a PNRR nyújtotta támogatások a kiírás szerint teljesen fedezik az elszámolható költségeket, tehát sem az önkormányzat, sem a lakók nem kell hozzájáruljanak. A kivitelezési idő a szerződés megkötésétől számított 40 hónap.

Az elöljáró felhívta arra is a figyelmet, hogy a szóban forgó támogatási programban azok a tömbházakra nyújthatott be pályázatot a városháza, ahol a lakók kérték ezt, illetve eleget tettek a finanszírozási útmutatóban megjelölt határidőn belül a kötelezettségeknek: lakóbizottságot vagy –társulást hoztak létre, jegyzőkönyvvel igazolták, hogy a lakók többsége beleegyezik a tömbház hőszigetelésébe, az esetleges, el nem számolható kiadások átvállalásába stb.

Gyerő József polgármester szerint egy harmadik tömbház pályázati iratcsomója még elbírálás alatt áll a minisztériumnál (Fotó: Szabó B. Barbara)

„Hónapokkal ezelőtt nyilvánosan – ezen az oldalon is – felhívást tettünk közzé minden lakástulajdonos számára tulajdonosi társulások létrehozására/megújítására, kértük, hogy jelezzék részvételi szándékukat, de többnyire borúlátást, érthetetlen gyanakvást tapasztaltunk a lakóktól. Határidőre mindössze 3 lakótársulás készítette el és nyújtotta be teljes pályázati anyagát, így csak három tömbházra pályázhattunk. A bejegyzésben meghatározott két tömbházra nyertünk el támogatást, a harmadik pályázat még elbírálás alatt van a minisztériumnál” – pontosított Gyerő.

A lakótársulások terén Sepsiszentgyörgy viszi a prímet Kovászna megyében, ez főként a városháza által már évekkel korábban bevezetett hőszigetelési programnak köszönhető. Ennek pozitív eredménye az is, hogy az következő három évben mintegy 1660 lakás hőrehabilitációját hajtják végre Sepsiszentgyörgyön az országos helyreállítási terv révén, ezt a múlt szerdán jelentette be a város vezetősége. A programba bekerült tömbházak kiválasztásakor szociális szempontokat is figyelembe vettek, a munkálatok hozzájárulnak mind az épületek energiahatékonyságának növeléséhez, mind a fűtésköltségek csökkentéséhez, valamint a városkép javításához.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 27., 8:01
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Mikor lesznek mar vegre modernizalva (a szemelyzetet is beleertve) a ceu vilagbol visszamaradt lakobizottsagok? 2022-ben ne lehessen kartyaval fizetni, vagy egyszeruen online? A varos kellene lepjen egy kicsit e tekintetben, mert ha igy megyunk, akkor a mai allapotok lesznek 2050-ben is. Mar reg kellene legyen egy kozos aplikacio varosi szinten beleertve a vizorak lejelenteset is.

   • User
    Dátum: 2023. január 27., 14:47
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Tömbházakban ez nem megy, nem lehet lakásonként lejelenteni ott az állást. A közköltséget se lehet a ghiseul-on fizetni, ezeket mind a lakóbizottság intézi. A max. amit tehetsz, hogy banki átutalással fizetsz. Legalább is egyeseknél.

   • User
    Dátum: 2023. január 27., 14:04
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Egyik helyi radio facebook oldalan meg volt szo a vizlejelento szoftrol, akkor is okoskodott valaki ezzel az apacov programmal , aztan eltunt, mert kiderult, hogy az egyenileg kotott szerzodeseknel lehet csak hasznalni.

  • User
   Dátum: 2023. január 27., 14:01
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Azért, mert minden rendszer megtervezese, karbantartása pénzbe kerül. Egy rendszer működtetésenek az ára majdnem egyforma,ha 1 millió ügyfelet szolgál ki vagy csak pár ezret. De nem mindegy , hogy azt az összeget hányfelè ossztjuk vissza. A lakóbizotsagot is meg kell fizetni, egy kiss település esetén az árak akár 50-100% növekedéséhez is vezethet. Valamikor olvastam, hogy az eMAG üzlet teljes alkalmazottjainak 85% informatikus, programozó és tudjuk, hogy azok nem a minimál bérért dolgoznak. Itt a városban is vannak néhányan akik nettó(kézben) 2500-3000 eurót kapnak, csak nem verik dobra.

   • User
    Dátum: 2023. január 27., 16:03
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Éppen ezért össze kéne állniuk és/vagy a város kéne segítse, hogy átérjenek a digitális világba. Digitalizációra kapott is Románia egy halom pénzt.

 • User
  Dátum: 2023. január 27., 12:00
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Igen lakóbizottság , hogy még egyet fizessél potyára . Mégis mi lenne a tennivalója , mikor minden ami fogyasztás villany ,víz, gáz egyénileg van jelentve és fizetve. Ami közös javítás idáig is közösen megoldottuk és fizettük . Akkor mi a gond ? Ja most jutott eszembe a bürokrácia , hogy jobban menjenek a dolgok .

 • User
  Dátum: 2023. január 27., 14:37
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Van lejelentes a hazaknal , ne vezesd felre az embereket es lehetne a tombhazaknal is , ha az adminisztratorok alkalmaznanak bizonyos aplikaciokat ( pl. e-bloc), de minek tegyenek valamit, ha ugy is jo, ahogy van, menjen a veszteseg, nekik mindegy es konnyebb is. Vagy te is adminisztrator vagy?

  • User
   Dátum: 2023. január 27., 16:26
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Megnéztem az e-bloc-ot. Na, hát nem a világvége az ára. 1.7-5 lej/lakrész, attól függ hány lakrészre veszik meg. 500 lakrészre 1147 lej, lehet részletben is fizetni. Ez már az az összeg, hogy lehetne csak akarni kell.

 • User
  Dátum: 2023. január 27., 14:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Megkerlek regisztraljal engem is , mint Lenin negyedi adofizeto plgart a programba, amit megadtal, mert nekem nem sikerul. Vizoraallast szeretnek lejelenteni.

 • User
  Dátum: 2023. január 27., 18:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Te hiaba nezted meg az e-bloc-ot, ha az oskovulet, betokosodott adminisztrator meg almaban se hallott rola…Ezert kellene egy kicsi frissites az allomanyban, nem helyenvalo, hogy egyesek 100 eves korukig poffeszkednek a szekben.