Agyalágyult elképzelés

Agyalágyult emberek agyalágyult kezdeményezése – ekként jellemezte a székelyek magyarországi honos népcsoporttá nyilvánításáról szóló kezdeményezést Gazda Zoltán. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki elnöke abban bízik, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elutasítja a javaslatot.

A magyar legfelsőbb bíróság (Kúria) helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben még a nyáron hitelesítették a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést, így indulhat az aláírásgyűjtés.

Magyarországon nemzetiségnek számít minden olyan, az ország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, és olyan összetartozástudatról tesz bizonyságot, amely ezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul.

Csak „agyalágyult emberek agyalágyult elképzelése” lehet az, hogy a keleti határt évszázadokig védő székelységet most kisebbségnek nyilvánítsák Magyarországon.
– A magunk részéről köszönjük, elég nekünk, hogy Romániában kisebbség vagyunk, nem szeretnénk magunknak ezt a státuszt Magyarországon is. Csak valami hátsó politikai megfontolás, önkormányzati vagy parlamenti képviselői hely megszerzése állhat egy ilyen buta elképzelés mögött – véli Gazda Zoltán.

Az SZNT sepsiszéki elnöke szerint a törvény által előírt ezer támogató aláírást valószínűleg össze tudják gyűjteni a rendelkezésre álló 120 nap alatt, ám abban bízik, hogy a véleményezési joggal rendelkező MTA nem enged át ilyen badarságot. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. november 13., 8:45
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ahogy az MTA-t ismerjük, nem kizárható hogy pont ők kezdeményezték, megosztandó a magyarságot. Az MTA-ban bízni pont annyira badarság mint maga a kezdeményezés.

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 10:21
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Ezek az úgynevezett Székelyek Világszövetségénél nem veszik észre hogy mennyire nevetségesek és átlátszóak,vagyis hogy mennyire kilátszik a lóláb,hogy ők csak a magyarság megosztásáért szervezkednek. LoL

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 10:07
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A székely az nem külön nemzet hanem magyar NÉPCSOPORT ! Ami nem egyenlő a nemzet fogalmával. Itt nyílván egy átverési kísérlet folyik.