Felhívás!

Adófelajánlás civileknek

Adófelajánlás civileknek Kovászna megye

Június 30-áig meghosszabbította a pénzügyminisztérium a határidőt, ameddig a természetes személyek felajánlhatják 2019-es jövedelemadójuk legtöbb 3,5 százalékát civil szervezeteknek, más nonprofit szervezeteknek, egyházaknak.

 

A határidő meghosszabbítását azzal indokolták, hogy a koronavírus-járvány többeket megakadályozhatott abban, hogy elvégezzék a szükséges formaságokat. A civil szervezeteknek rendkívül jól jön a felajánlás, ugyanakkor a polgár semmit nem veszít, hiszen mindössze annyi történik, hogy egy hivatalos kérés benyújtásával rendelkezik arról, hogy az általa már úgyis befizetett adó egy hányadát ne arra költse az állam, amire akarja, hanem adja oda valamely, a felajánló által arra érdemesnek tartott civil szervezetnek vagy egyháznak.

A jogszabály szerint minden civil szervezetnek fel lehet ajánlani 2 százalékot az adóból, de az akkreditált szociális szolgáltatásokat működtető egyesületeknek akár levont adónk 3,5%-át is átirányíthatjuk.

– Mi a 3,5%-os kategóriába tartozunk, és nagy szeretettel fogadjuk a felajánlásokat, hiszen naponta 21 autót működtetünk a megyében, amelyek folyamatos javításra, sőt cserére szorulnak, és erre semmiféle közpénzt költenünk nem szabad. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy „autóalapot” hozunk létre, és minden adóból átirányított összeget abba csatornázunk be – mondta Tóth Anna, a Diakónia Keresztény Alapítvány idősgondozó szolgálatának vezetője.  

Az adó egy részének átirányítására vonatkozó 230-as nyilatkozat leadási határideje eredetileg március 15-e volt, amelyet előbb május 25-ére, most pedig június 30-ára terjesztettek ki. A szükséges űrlap letölthető az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapjáról, de megtalálható gyakorlatilag az összes civil szervezetek weblapján is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.