Felhívás!

Adakozz egy lejt!

Adakozz egy lejt! Kovászna megye

Gyűjtést indított a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat (MIJSZ) azért, hogy kifizesse Sepsiszentgyörgy polgármestere azt a bírságot, amelyet a Kovászna megyei prefektúra szabott ki rá amiatt, hogy március 15-én a magyarság szimbólumaival díszítette fel a várost. Arra kérik az állampolgárokat, hogy egy lejt – nem többet – adakozzanak a szolgálat székhelyén vagy – hétfőtől –online.

Csak egy lejt, ennyit kérünk, ne többet, mert itt nem a tényleges összegről van szó, hanem arról, hogy felmutassuk, hogy egy tömeg áll a polgármester mögött – nyilatkozta tegnapi sajtóértekezletén Benkő Erika.

– Hagyják már egyszer békén ezt az ünnepet, hagyják, hogy egy évben egyszer saját szimbólumaink között ünnepeljünk. Mutassuk fel, hogy ez nem egy politikus egyéni akciója, ez a közösség igénye, mutassuk fel ennek a közösségnek az erejét, az összefogását – mondta a MIJSZ vezetője.
Adakozni a MIJSZ Martinovics utcai székhelyén elhelyezett urnába lehet naponta 9 és 16 óra között, de hétfőre beindul az online átutalási lehetőség is, ahol szintén arra kérik az adakozókat, hogy csak egyetlen lejt adjanak.

Benkő Erika bemutatta a szolgálat 2020-as tevékenységi jelentését, ami gyakorlatilag egy angol nyelven megírt füzet, amit elküldenek (elektronikus formában is természetesen) több mint ötven bukaresti nagykövetségnek, és még több mint ötven más, az emberi jogokkal foglalkozó szervezetnek a világ minden tájára. Ebben tényleges példákat felhozva, három fő téma szerint csoportosítva (nyelvi jogok helyzete és betartása, a magyar közösséget ért diszkrimináció, politikai támadások) a legkirívóbb eseteket dolgozzák fel az elmúlt esztendőből. Minden esethez mellékelnek egy „észrevételek és javaslatok” fejezetet is, amiben kifejtik, hogy véleményük szerint miként kellene ennek működnie egy demokratikus országban, illetve azt is, hogy milyen tényleges megoldást javasolnak az adott esetben.

A most már hatodik éve összeállított anyagból rendszeresen, névvel lehivatkozva idézett idén is az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának emberi jogokkal foglalkozó éves jelentése.
– Ez nem csak megtisztelő a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat számára, hanem annak a visszaigazolását is jelenti, hogy anyagaink a jelenlegi trendeknek megfelelően, olyan szakmai színvonalon készülnek, hogy abból szó szerint átvesz a világ legfontosabb, emberi jogokkal foglalkozó jelentése – mondta Benkő Erika.
A MIJSZ belföldön is „kinőtte” Székelyföld határait, naponta kapnak jelzéseket Bánságból, a Partiumból, más szórványvidékről. Ez azt jelenti, hogy „az emberek számítanak ránk, és megbíznak bennünk” – vélekedik a szolgálat vezetője.

Benkő Erika sikeresnek nevezte kampányukat, hogy az oltóközpontokban magyar nyelvű tájékoztató is legyen (ilyenek egyre több helyen megjelennek).

Idei terveik közé sorolta, hogy – akár konkrét fordítói munkával – segítsenek az önkormányzatoknak abban, hogy minden kérés, folyamodvány, formanyomtatvány elérhető és kitölthető legyen magyar nyelven is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.