Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Youthfocus program életrevaló tizenévesei

A Youthfocus program életrevaló tizenévesei Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán két év alatt 75 középiskolás fiatal fejlesztette önmagát a médiaműveltség, szervezetfejlesztés területén, eközben sokat önkénteskedtek és életrevalóbbak lettek. Mindez a Turul Irodának és a Norvég Alap által finanszírozott Youthfocus programnak köszönhető. A két év alatt történtekről a szervezet vezetője, Furus Levente és munkatársai, Oláh Kata és Sopoian Réka számoltak be egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A 14 és 19 év közötti fiatalok a sepszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból, a Berde Áron Gazdasági, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceumból, illetve a Bod Péter Tanítóképzőből és a Református Kollégiumból kerültek ki. 145-en jelentkeztek, 75-en kerültek be és fejezték be a Youthfocust, amelynek alapjául a DOFE (The Duke of Edinburg’s International Award) program szolgált. Eközben 35 önkéntes oktató, illetve mentor foglalkozott velük, akiket először kiképeztek erre a felelősségteljes feladatra: ők különböző foglalkozású emberek voltak (tanárok, informatikusok, könyvelők, rendőrök, edzők), akik terelgették, irányították a fiatalokat a mindennapi életben, időnkénti elakadásaikban is tanáccsal szolgáltak.

A kamaszok a heti foglalkozások során szellemi és fizikai képességeiket fejlesztették, szabadon megválasztva azokat a tevékenységeket, amelyekhez nekik affinitásuk volt. Igy volt aki kommunikációt tanult, más a hangszereket vagy az idegen nyelveket, más pedig a kémiát vagy kommunikáció tudományát. Fizikai képességeiket sportok űzése közben, hegyi túrákon gyarapították. Eközben szabad volt hibázni is, mert ez is az élet része: megtanulták például, hogy a hegyre nem ridiküllel vagy gurulós bőrönddel kell menni, illetve azt is, hogy ezek mennyire hasznosak vagy sem ilyen alkalmakkor.

A hegyek sajátos törvényeit és követelményeit is volt alkalmuk megismerni a tizenéveseknek (Fotó: Bodor Tünde)

 

Gyakran kérik a nemzetközi projektek kiírói, hogy a médiaműveltség is része legyen a fiatalságot érintő fejlesztő programoknak, hiszen a közösségi média használata ma a mindennapi élet része, fontos a buktatóit (befolyásoló erejét, olykor félrevezető tulajdonságát) is megismerni. A kamaszok szintre fejlesztették ezt a tudományukat, hogy a program keretében kortársaik számára tíz oktató kisfilmet is készítettek ebben a tárgykörben, saját forgatókönyvre alapozva.

A szervezetfejlesztés keretében a Turul Iroda erősségeit és gyengéit is megvizsgálták, utóbbiakra pedig megoldási javaslatokat is kidolgoztak.

Díjátadó a hercegek jelenlétében

Mindeközben rengeteget önkénteskedtek, becsatlakoztak más programokba vagy saját kezdeményezéseket vittek végig. Kétszer is kitakarították az Olt-partot, részben ők szervezték a Szent György-napokon az Ifjúsági udvar programját, tető alá hozták az első szentgyörgyi TED-X előadássorozatot, Kézdivásárhelyen a Wegener-parkban felújították a köztéri bútorzatot. Háromszor táboroztak, végül egy túrával zárták le a programot.

Odaadásuktól és buzgalmuktól függően a fiatalok arany, ezüst és bronz szintű diplomát kaptak, a legjobbak – több mint 20-an – okleveleiket egy kolozsvári gálaesten vehették át, ahol több európai királyi család is képviseltette magát, mivel a program fővédnöke Edward herceg volt. Az ezüst és bronzdiplomás fiatalok díjazására januárban a zabolai Mikes-kastélyban került sor.

A „youthfocus” mint fogalom a jövőben beépül az egyesület tevékenységébe és e cím alatt fognak további, fiataloknak címzett tevékenységeket, programokat szervezni – közli a Turul Iroda.

Címlapfotó: Turul Iroda/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások