Hirdetés
Hirdetés

A válság nem tűnik el varázsütésre

A válság nem tűnik el varázsütésre Kovászna megye

A vállalkozás-támogató és munkahely-védelmező intézkedések év végén lejárnak. Mivel a vírus és a gazdasági válság a jövő évben nem tűnik el va­rázs­ütésre, ezért a mentőcsomagok érvényességét mindaddig meg kell hosszabbítani, amíg érvényben marad a vészhelyzeti vagy sürgősségi állapot, illetve azt követően még 3 hónapig. Mindezt az RMDSZ gazdasági mentőcsomagjának részeként ismertette Miklós Zoltán háromszéki képviselőjelölt.

Hirdetés
Hirdetés

A Kelemen Hunorral közösen tartott online sajtótájékoztatón a háromszéki közgazdász-politikus rámutatott: a programok csak akkor érik el a célt, ha a lehető legegyszerűbben, fölösleges bürokrácia nélkül lehet igényelni, és az állam nagyon gyorsan folyósítja a támogatásokat, nem úgy, ahogyan eddig történt. „Egy hónappal karácsony előtt meg kell hozni a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a jelenlegi bizonytalanságot megszüntessük”, fejtette ki Miklós Zoltán, aki szerint a kényszerszabadsággal járó 75%-os állami támogatásnak érvényesnek kell lenni a veszélyhelyzet idejére, és ki kell bővíteni a jogosultak körét, hogy az időközben bajba került cégek is élhessenek a kényszerszabadság lehetőségével. Lehetővé kell tenni a kényszerszabadságról visszatérő alkalmazottak fizetésének 41,5%-os állami támogatását mindaddig, amíg a veszélyhelyzet vagy szükségállapot tart. Folytatni kell a programot, miszerint az állásukat elveszített 50 év feletti és a 29 év alattiak alkalmazásakor 1 évig folyósítható az állami támogatás, a bruttó fizetésük fele, de nem több, mint havi 2500 lej.

A veszélyhelyzet vagy szükségállapot végéig meg kell hosszabbítani azt az intézkedést, miszerint a munkanélküli segélyt 3 hónappal hosszabb ideig folyósítják a jogosultaknak, illetve a közegészségügyi intézkedések következtében állásukat vesztett vendéglátóipari és mezőgazdasági idénymunkásoknak; számukra 3-6 hónapig az állam biztosítson a minimálbér 35%-val egyenlő havi juttatást, sorolta Miklós Zoltán. A háromszéki képviselőjelölt szerint a munkahely-védelmező javaslatokon kívül szükséges a veszélyhelyzet vagy szükségállapot végéig meghosszabbítani a hiteltörlesztési kötelezettségek felfüggesztését, és jövőben is folytatni kell az IMM Invest programot, amely kedvezményes és állam által garantált hitelt biztosít a vállalkozásoknak.

Miklós Zoltán úgy véli, jövő évben is biztosítani kell a vállalkozásoknak azt a 2500 lejes támogatást, amit a távmunkában dolgozó alkalmazottak informatikai eszközeire költhetnek. Továbbá minden iskoláskorú gyermeknek 1500 lej vissza nem térítendő állami támogatást kell folyósítani informatikai eszközök beszerzésére, amennyiben a család bruttó havi jövedelme nem haladja meg az 5000 lejt. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük