Felhívás!

A tüdőrák vezeti a listát

A tüdőrák vezeti a listát Kovászna megye

A megelőzés és tájékoztatás a rákellenes világnap jelmondata idén is, illetve az, hogy a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető. A koronavírus-járvány árnyékában a betegséggel küzdők mindennapjai is nehezebbé váltak.

A statisztikák szerint évente világszerte mintegy 9,6 millió személy hal meg rákbetegségben, ez a második leggyakoribb halálok a világon. (Az első a szív- és érrendszeri betegségek). Ugyanakkor, mintegy 3,7 millió életet lehetne megmenteni minden évben a rákfajták megelőzési, korai kiszűrési és kezelési stratégiáinak megfelelő erőforrásokkal való alkalmazása által.

Romániában szintén erősek a számadatok: naponta legalább 150 rákbeteg hal meg, és évente több mint 80 ezer új beteget regisztrálnak. Kovászna megyében az elmúlt években csökkent a rákos esetek száma – közölte kérésünkre a közegészségügyi hatóság. Míg öt évvel ezelőtt, 2014-ben 709 új esetet diagnosztizáltak, tavalyelőtt, a legutóbbi, járvány előtti statisztika szerint összesen 655-öt. Háromszéken a legtöbb új esetet tüdőrákkal diagnosztizálták, ezt követi a végbélrák, harmadik helyen pedig az emlőrák áll, ami legfőképpen a nőket érinti. A tüdőrák és a végbélrák a statisztikák szerint gyakoribb a férfiak esetében. A három leginkább jellemző ráktípus mellett a háromszéki betegek körében gyakori a gyomorrák és újabban a prosztatarák is.

Kovászna megyében tavaly a nehézségek és a járványhelyzet ellenére mintegy 1300 onkológiai terápiás kezelést alkalmaztak a kórházban, és év elejétől október végéig 2700 vizsgálatot végeztek a járóbeteg-rendelőben is – mondta dr. Hajdú Károly Adrian, az onkológia osztály vezető orvosa. A megyei kórház nyilvántartásában közel 8000 páciens van megfigyelés alatt, ami azt jelenti, hogy korábban rákbetegek voltak, de állapotuk, életük alakulását tovább figyelik. Kezelés alatt mintegy 2600 páciens áll, évente 1000 új esetet diagnosztizálnak.

A világnap alkalmával a közegészségügyi szakemberek minden évben, így idén is a megelőzésre hívják fel a figyelmet. Mint írták, a tudomány minden területe, így az orvostudomány is nagy lépésekkel fejlődik, de a rák sajnos mind a mai napig nem előzhető meg. Mivel azonban ismerik a kialakulás kockázatának tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), nem állnak teljesen tehetetlenül daganatos betegségekkel szemben: a rák kialakulásának veszélye csökkenthető, a daganatos betegségek több mint egyharmada kiküszöbölhető.
Elemzések szerint, a daganatos betegség kockázati tényezője felismerhető a lakosság táplálkozásában: a férfi lakosság kétharmadát, a nők felét érinti túlsúly vagy elhízás, az elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás, az elégtelen gabonafogyasztás, az elégtelen élelmi rostbevitel, a túlzott cukorbevitel, a rendszeres alkoholizálás, a túlzott zsiradék-, állati zsír- és koleszterin-bevitel, valamint a túlzott só-bevitel.

A megyei kórház onkológusa továbbá a szűrővizsgálatokra hívta fel a figyelmet, mint kiemelte mindenkinek javasolt évente legalább egyszer alapos orvosi vizsgálatnak, vérvizsgálatnak alávetni magát, annak érdekében, hogy ha bármilyen gond van, idejében felfedezzék és kezelni tudják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások