Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tömbházak energiahatékonysága a tanács napirendjén

A tömbházak energiahatékonysága a tanács napirendjén Kovászna megye

Az uniós és országos irányelvek szellemében Sepsiszentgyörgy városi tanácsa is csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást és növelné az energetikai hatékonyságot a városban: hogy mi módon és milyen ütemben, azt a legutóbbi tanácsülésen elfogadott helyi stratégia foglalja össze. Ennek az akciótervnek része az is, hogy a városban ne maradjon olyan tömbház, mely nincs hőszigetelve.

Ahogy azt Tóth-Birtan Csaba alpolgámester a tanácsülésen elmondta, Sepsiszentgyörgy már eddig is sikeresen pályázott a közintézmények energiahatékonyabbá tételére, de a tömbházakat sem szeretnék kihagyni a sorból.

Az akciótervet megalapozandó, a város készíttetett egy felmérést arról, hogy hány lépcsőház szorul a városban ilyen jellegű munkálatokra. A műszaki és energiafogyasztási szempontokra kiterjedő felmérés után kiderül, hogy az épületek 83,7 %-a az energetikai szempontból D, E, F kategóriába sorolandó, vagyis beavatkozásra szorul. 1003 lépcsőházból eddig 71-t szigeteltek építési engedéllyel, 932-n pedig még nem végeztek semmiféle beavatkozást e célból. Ezekből ugyan 11-re van nyertes pályázát a Regionális Operatív Program keretén belül és 81 hőszigetelésére az Országos Helyreállítási Alapból kapnak támogatást: a finanszírozási szerződés már alá van írva, így készülnek a kivitelezési tervek. A tömbházak 83,7 %-ában azonban még semmi nem történt az energiahatékonyság növelése végett.

Az elfogadott stratégiát Tóth-Birtan Csaba „merésznek” titulálta, az abban foglaltak kivitelezéséhez ugyanis 200 millió euró szükséges. Ezt az összeget nyilván nem tudja saját költségvetésből állni a város, így az önkormányzat továbbra is keresi az elérhető támogatásokat, de reméli, hogy az ütemtervet tartani tudja. Eszerint 2030-ig a tömbházak 70 %-át energetikailag kezelné, három szakaszba beosztva a teendőket, külö kitérve arra is, hogy hány négyemeletes és hány annál magasabb tömbház kerülne sorra a három szakaszban.

Legközelebbi lépés ez irányban az, hogy az önkormányzat 15 tömbház hőszigetelésére pályázik az országos program keretén belül, az erről szóló határozatot már a hétfői rendkívüli tanácsülésen beterjesztik elfogadásra.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. július 31., 17:16
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Legtöbbjük aprópénzért jutott a tömbházak tulajdonába, most állami pénzen felújítják!😎
  Ezt nevezem!!! Aki családi házban él, annak marad a magasabb adó! Ennyi ingyenpénzt miből szor ki az ország? Az unyió az nagy hanta!!!
  Bagóért eladták az ipari és kereskedelmi egységeket, majd jöttek a tömbházak és földek! Akad olyan is aki fagyipénzért vett ingatlant!!! Lelőni az egészet!!!