A többség érdeke

A többség érdeke Kovászna megye

Jövő év januárjától léphet érvénybe az új oltástörvény-tervezet, amelyet múlt héten fogadott el a román kormány. Eszerint kötelező az oltás elsősorban a gyermekek számára, visszautasításuk esetén kíméletlen ellenlépé­sekre számíthat a szülő.

A nagy gócpontokból Románia-szerte elterjedt, sőt már a határainkon túl is elburjánzó kanyarójárvány kapcsán lépett a Tudose-kormány, az új oltástörvény szigorát üdvözlik a helyi közegészségügyi igazgatóságok és a gyermekeiket féltő szülők, míg mások személyi jogaik megsértése miatt tiltakoznak a tervezet ellen. A gyerekeknek torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz és B-típusú hepatitisz elleni oltásokkal kell rendelkezniük, közösségbe is csak úgy lehet beíratni őket, ha ezen oltások beadását a háziorvos igazolja, vagy esetleg bizonyítja, hogy egészségügyi ellenjavallatai vannak. Az esetleges mellékhatásokért az állam felelősséget vállal, a kezelést is biztosítja, amennyiben azok bizonyíthatóan összefüggésben vannak a vakcinákkal. Ha a szülő (vagy gyám) mégis megtagadná, hogy gyermekeit beoltassa, nem viheti őket közösségbe. Első lépésben a megyei oltási bizottságok próbálják meggyőzni a szülőt, de ha az hajthatatlannak bizonyul, a gyermekjogok megtagadásáért és rossz bánásmódért már a gyermekjogvédelmi hatóság, esetleg a törvényszék elé is kerülhet az ügy.

Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője túl szigorúnak találja a törvénytervezetben meghatározott büntetéseket.

–Túlzásnak tartom, hogy elvegyék a gyermekét a szülőtől, mert az megtagadja az oltások beadatását, de mindenképpen szükséges a fokozott szigor, hiszen a világhálón egy felelőtlen és ellenőrizetlen forrásokból származó riogatás folyik. Azt viszont helyeslem, ha a beoltatlan gyermeket nem vihetik közösségbe – mondta Ágoston, aki szerint a megye relatív jó átoltottságát bizonyítja, hogy ide a kanyarójárvány is nagy késéssel érkezett meg, a lefedettség 79,8 százalékos (a kívánatos az 95% lenne).

A közegészségügyi igazgatóságnak jelenleg három hónapos készlete van RRO vakcinából, folyik az elmaradt oltások beütemezése, illetve a 9–11 hónapos gyermekek pótlólagos oltása a járványra való tekintettel, kiemelten Sepsiszentgyörgy, Bodzaforduló, Hidvég, Előpatak, Zágon, Zabola, Kőröspatak helységekben, ahol az oltási lefedettség 65–95% között mozog.

Év eleje óta a megyében 45 megerősített kanyarós esetet regisztráltak. Egyik gócpont Árapatak–Hete, innen 19 beteget, másik Kovászna, innen 13-at tartanak nyilván, 1–1 eset fordult elő más helységekben (Szitabodzán, Torján, Barátoson, Baróton, Előpatakon stb.).

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy továbbra is hiány van diftéria, tetanusz, B-hepatitisz elleni oltásokból. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.