Felhívás!

A tételek nem nehezek

A tételek nem nehezek Kovászna megye

Tegnap a román nyelv és irodalommal elkezdődött a nyolcadikosok képességvizsgája. Egy pihenőnap után holnap, szerdán folytatják a matematikával, majd csütörtökön anyanyelvből írják meg a dolgozatot.

A vizsgázók szigorú feltételek mellett, videokamerás megfigyelés alatt 120 percet írhatnak. Az eredményeket június 19-én teszik ki. Országosan mintegy 150 ezer, Kovászna megyében 1912 nyolcadikos érintett, de csak 1461 diák iratkozott be a vizsgára, ebből 21-en nem jelentek meg. Minden az előírások szerint zajlott, incidensek nem történtek – derült ki a tanfelügyelőség tegnap délben kiadott közleményéből.
Román nyelvből egy kortárs regényrészletre és egy erdélyi, a National Geografic Travelerben megjelent útleíró szövegre vonatkozó kérdéseket kaptak a képességvizsgázók. Kiss Mária, a Székely Mikó Kollégium romántanárnője úgy vélekedett, a tételek nem voltak nehezek, egy jó közepes szintnek felelnek meg. A grammatikai kérdések mellett az epikai műfaj meghatározása, példázása volt az egyik tétel, ezt több osztályban is tanulják, az elbeszélő fogalmazás írásakor pedig mindenkinek a saját szókincsére kellett alapoznia, ő nem félti a saját diákjait – mondta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.