Felhívás!

A tesztek 40%-a volt pozitív

A tesztek 40%-a volt pozitív Kovászna megye

Tavaly az előző évnél háromszor több koronavírus-tesztet végeztek, és ezek több mint fele negatív volt – mutat rá a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jelentése. Kiderül belőle az is, hogy a megye oltóközpontjaiban beadott vakcinákból sokat máshonnan érkezők igényeltek.

Tételesen 26.432 tesztet végeztek 2021-ben (beleértve a PCR- és a gyorsteszteket is), ebből 16.037 bizonyult negatívnak, azaz 60%. Ezzel szemben 2020-ban 9012 koronavírus-tesztet végeztek, zömmel PCR-tesztet, amelyekből 6111 igazolt megfertőződést, a többi negatív eredményt mutatott.
Lakóhely szerinti lebontásban elmondható, hogy a városokban élők körében végzett tesztek 7,58%-a volt pozitív, a falusiak esetében 3,86%. Noha ebben a tekintetben Kovászna megye lakossága nagyjából fele-fele arányban oszlik meg, azaz ugyanannyian élnek városban, mint falun, a városi lakosoknál kétharmaddal több megbetegedést igazoltak. Erre az lehet a magyarázat, hogy előbbiek esetében lényegesen nagyobb az emberi interakciók aránya, egyszerűen több személlyel kerülnek kapcsolatba a mindennapi tevékenységeik végzése közben.

Megfigyelhető volt, hogy a falvak között kiugróan nagy az esetszám a megyeszékhelyhez közeliekben, például Árkoson, Illyefalván, Kőröspatakon. A szakemberek úgy vélik, az érintettek Sepsiszentgyörgyön fertőződhettek meg, majd saját településükön is elterjesztették a koronavírust.

A koronavírus-világjárvány kezdete óta Kovászna megyében 13.334 Covid19-fertőzést jegyeztek, és 579 haláleset köthető a betegséghez. A megye oltóközpontjaiban a kampány kezdete óta 115.753 vakcinát adtak be, és 14.864 esetben már nincs szükség emlékeztető vakcinára, 13.768 olyan személy van nyilvántartásban, aki már a harmadik adag oltást is megkapta.

A tavaly az oltóközpontokban beadott vakcinák kis számú, egyben könnyűnek vagy közepesnek ítélhető mellékhatást váltottak ki, hangsúlyozza a közegészségügy. 107.891 vakcina nyomán 37 esetben észleltek ilyent, ez az összes beadott oltás mindössze 0.034%-a.

Ugyanakkor – a hatóságok erőfeszítései ellenére – Kovászna megye az oltakozási kedv tekintetében az országos mezőny végén kullog. Az oltási kampány első napjaiban nagy számokat produkáltak a központok, de hamar kiderült, hogy zömmel Brassó megyei, sőt, fővárosi vagy Konstanca megyei lakosok érkeztek ide, mivel itt jelzett szabad helyeket az országos iratkozási platform. Ez önmagában nyilván nem gond, viszont torzítja az oltottsági szintről alkotott képet, hiszen a beadott vakcinák száma magas, ténylegesen oltott Kovászna megyei személyekből azonban jelentősen kevesebb van. Tavaly december 5-én a megye utolsó előtti helyét foglaltuk el, a megye lakosságának 30,09%-a volt akkor beoltva, ennél kevesebb pedig csak Szucsáva megyében.

Mindezt úgy, hogy a közegészségügyi igazgatóság vállalatokhoz, iskolákban, idős- és gyerekotthonokban is népszerűsítette az oltást, a községekben 3–4 alkalommal is szerveztek helyi oltási kampányt. A vakcina elutasításáért a hatóság az információhiányt és a félretájékoztatást okolja. Örvendetes, hogy sem az esetszámok, sem az elhalálozások nem voltak kirívóan magasak, így a Kovászna megyeiek fel sem fogták a helyzet súlyát, ugyanakkor társadalmi felelősségvállalásból nem vizsgázott jelesre a megye, jegyzik meg, hozzátéve, hogy a kialakult helyzetért a főbűnös a közösségi média, amely tele van álhírekkel, amelyeket az emberek gondolkodás nélkül elhisznek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.