Felhívás!

„A természet az otthonunk”

„A természet az otthonunk” Kovászna megye

A Zöld Nap Egyesület ismét sikeres és eredményes évet tudhat maga mögött, hiszen 2021-ben is változatos szolgáltatásokkal, rendezvényekkel, kiadványokkal terjesztették a környezettudatos és egészséges életmódot. Ráduly Attila, az egyesület elnöke számolt be a múlt évi eseményekről, valamint az idei tervekről.

– Ha egy mondatban össze kellene foglalnia a múlt évi tevékenységeket, akkor az hogyan hangzana?

– 2021-ben is változatos szolgáltatásokkal, rendezvényekkel, kiadványokkal terjesztettük a környezettudatos, egészséges életmód megvalósítását segítő ismereteket. A környezet védelme legyen meghatározó mindennapi életünkben idén is, hisz a természetbe nem látogatóba megyünk, a természet igenis az otthonunk.

– Hány külföldi önkéntes volt az egyesületnél az elmúlt évben? Honnan?

– Már több éve, hogy akkreditált szervezetként jelen vagyunk az Európai Szolidaritási Testületben, ez az Európai Unió egyik kiemelt programja. A program keretében a tavaly együtt dolgozhattunk egy görögországi, egy grúziai, egy magyar, három örmény és három törökországi önkéntessel.

– Mesélne egy keveset a múlt évi eseményekről, tevékenységekről? Hány volt összesen?

– Programjaink tekintetében gazdagnak bizonyult az év, hisz nem telt el hét úgy, hogy ne álltunk volna elő valamivel. Egyrészt sikerült tovább folytatnunk a korábbi hosszabb távú projektjeinket is, az előző évek tapasztalataira támaszkodva törekedtünk most is a jobb minőségre, illetve szakmaiságra. Partnerszervezeteinkkel együtt tovább dolgoztunk azon, hogy Kézdiszéken jobban elterjedjen a környezetvédelem és az önkéntesség kultúrája. Ugyanakkor most is nagy hangsúlyt fektettünk a mozgást népszerűsítő programjainkra, mint például a 3 tematikus amatőr asztalitenisz-bajnokságra, a hagyományos kerékpáros felvonulásra, a Mozgó Délutánokra, a honismereti kerékpártúrákra, az Elemér a Nemerén bringás kincskeresésre és a tematikus futóversenyekre is. Hagyományteremtő céllal, első alkalommal megszerveztük a Kalith Attila Sportnapot, mely nagy népszerűségnek örvendett.

– Hány önkéntessel dolgoznak együtt?

– A Zöld Nap Egyesület egyik fő hajtó motorja az önkéntesség. Csapatunk tagjai sok időt és energiát áldoztak a közös misszióra, miszerint a programjaink által bemutatjuk a gyerekeknek, fiataloknak, és a felnőtteknek is, hogy miért fontos a mozgás és az egészséges életmód. Egyik célunk a mozgás megszerettetése, a mozgásigény kielégítése és a mozgásfejlesztés. Az elmúlt évben is több új önkéntes és szakmai gyakornok csatlakozott valamilyen formában a mindennapi munkánkhoz. Hatalmas köszönet illeti mind a 43 önkéntest (összesen 7692 óra), hogy idejükkel, tudásukkal, fizikai erejükkel támogatták 2021-ben a tevékenységeinket.

– Mik a kitűzött célok?

– Globális szinten egy sokkal erőteljesebb hozzáállást remélünk a környezettudatossághoz, elvárva az alternatív megoldások széleskörű térhódítását is. Lokális szinten pedig szemléletváltozást, stabilitást és több kiszámíthatóságot szeretnénk ettől az évtől. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.