Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A tárolás sem biztos megoldás

A tárolás sem biztos megoldás Kovászna megye

Idén Kovászna megyében mintegy 10.000 hektáron ültettek krumplit, ebből nagyjából 7000 hektáron étkezési pityókát, ipari célú felhasználásra, azaz csipszgyártásra szánt krumplit pedig 2770 hektáron – utóbbi jelentősebben megsínylette a kedvezőtlen időjárást.

Hirdetés
Hirdetés

Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője kifejtette: mivel az ipari vagy csipszpityóka korai termény, idén nem lett meg a termelők által a feldolgozókkal leszerződött mennyiség azokon a területeken, ahol nem sikerült biztosítani az öntözést. Júniusban, július elején nagy szükség lett volna az esőre, a szárazság miatt 30–40, sőt, akár 50%-os kiesés is volt a várt terményhozamhoz képest, a gumók nem érték el a szükséges méretet ott, ahol az aszály ellen nem tudtak küzdeni. Ezekben az esetekben úgy járnak el, hogy a szerződő felek (a termelő és a feldolgozó) különböző formában kiegyeznek, például vállalják, hogy a következő évekre felosztva pótolják a kiesést, ez a két magáncég belső ügye, hogy miként rendezik a helyzetet – hangsúlyozta az igazgató.

Ami az étkezési pityókát illeti: a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA) 7000 hektár van bejelentve nyilvántartásba. A hozam nagyjából az előző évekhez hasonlóan alakult, van elég pityóka, de szintén nagy a különbség az öntözött és a nem öntözött területek között. Pillanatnyilag az eladási ár 1–1,40 és 2 lej közötti, a mennyiség és minőség függvényében. Nagymértékben befolyásolja az árat, hogy milyen kiszerelésben csomagolják (van igény 2,5 kilós, 5 vagy 10 kilós kiszerelésre, de 1000 kilós Big-Bag zsákos csomagolásra is), meg van mosva a krumpli vagy nincs.

A gazdáknak tehát nem az okoz gondot, hogy rendkívüli mértékben gyenge volna az idei hozam, sokkal inkább az, hogy nagyon elszaladtak az előállítási költségek: az üzemanyag, a műtrágya, a vegyszerek, esetenként a víz ára és a pumpák üzemanyagigénye stb. A befektetés tehát nagy volt, a mostani piaci ár azonban ezt nem tükrözi – vonta meg a mérleget Kozma Béla.

A megyében állandó gond, hogy nincs elegendő tárolókapacitás, nem opció kivárni a telet, tavaszt a krumpli eladásával, abban a reményben, hogy akkor nagyobb áron lehet majd értékesíteni. A jelenlegi energiaárak mellett ráadásul a tárolás költségei is kiszámíthatatlanok, akár rá is fizethet, aki kivár az értékesítéssel. Pénzre van szükség mihamarabb azért is, hogy a gazdák elvégezhessék az esedékes őszi munkálatokat, amint az igazgató fogalmazott: van, hogy már ott áll a vetőgép a föld mellett, és arra várnak, hogy haladhassanak, ám ehhez visszaforgatható jövedelem kell.

Megkeresésünkre egy kézdiszentléleki gazda elmondta: az idei pityókatermése az előző évekhez képest legalább kétszer gyengébb lett mennyiségileg, de ha nagyon szerencsés évhez hasonlítja, akár háromszor is kevesebb. A földjéről ebben a szezonban hét tonna krumplit takarított be, de volt olyan év, hogy akár 16–20 tonnával is számolhatott ugyanekkora parcellán. Úgy látja, sokkal több a hibás gumó is, vagy amelyik nem hozta a korábbi méretet. Az árra egyelőre nem panaszkodik, 1,6–1,8 lej között adta a terményt, de abban biztos, hogy az idei esztendő a kisgazdáknak nem hozza vissza azt az összeget, amit befektettek.

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások