Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A szűrővizsgálat a legfontosabb

A szűrővizsgálat a legfontosabb Kovászna megye

Október elsején tartják a mellrák elleni világnapot, amelynek jelképe a rózsaszín kitűző. A különböző megelőzési programok, szűrővizsgálatok, rendezvények egész hónapban zajlanak. Ennél a betegségnél is, csakúgy, mint a többi daganatos megbetegedés esetében, a korai felismerés nagyon fontos.

Hirdetés
Hirdetés

A rózsaszín hónap – így is nevezik októbert, amikor a mellrák elleni küzdelemre összpontosítanak az egészségügyi szervezetek és különböző női fórumok. Romániában a daganatos megbetegedések listáján első helyen áll az emlőrák – amely férfiakat is érinthet – tavaly közel tíz­ezer új esetet diagnosztizáltak. Ugyanakkor, a betegség következtében történt elhalálozások száma is eléri a 3500-at.

Kovászna megyében is a mellrák az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatfajta, a nők körében 67 új esetet vettek nyilvántartásba 2019-ben, de 904 eset továbbra is szerepel a statisztikákban, azaz nem tekinthetők gyógyultnak – közölte kérésünkre a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. A betegséggel küzdők száma változott az elmúlt években, 2014-ben ugyancsak 67 új esetet diagnosztizáltak, a legkevesebbet 2016-ban, szám szerint 46-ot.

Bár idén a megyében nem szerveztek megelőzési programot, az orvosok a szűrés kiemelt fontosságára hívják el a figyelmet. Fontos a mell áttapogatása akár saját kezűleg, akár a nőgyógyász által, a 45 év feletti nőknek pedig kétévente ajánlott a mammográfia is. Utóbbit családorvosi küldőpapírral ingyen is elvégzik.
Dr. Terza Lívia ultrahangvizsgálatot végez, amivel korai stádiumban is kiszűrhető a mellrák. Mint mondta, sajnos egyre fiatalabb nőknél, szoptatós édesanyáknál is megjelenhet a betegség, éppen ezért nagyon fontos a szűrővizsgálat. A mell áttapogatása is fontos, viszont sok esetben, amikor már érezni lehet a jeleket, túl késő a felismerés.

Az ultrahangvizsgálattal korai stádiumban felfedezhető a betegség, éppen ezért ajánlott a nőknek évente egyszer elmenni szűrésre. Az eddig elért eredményeknek köszönhetően, az ultrahangvizsgálat egyre gyakoribb diagnosztikai módszer lett a mellrák szűrésében, előnye, hogy bármely korban elvégezhető, míg a mammográfia 40 éves kor felett javasolt.

Kovászna megyében egyébként a daganatos megbetegedések tekintetében első helyen a végbélrák áll, legutóbbi statisztikák szerint, két évvel ezelőtt 93 új esetet vettek nyilvántartásba. Ezt követi a tüdőrák 87 esettel, majd a mellrák 67 új esettel. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük