Hirdetés
Hirdetés

A szülők legyenek éberek!

A szülők legyenek éberek! Kovászna megye

Már a második iskolai napon, szeptember 15-én online oktatásra kényszerült a Mikes Kelemen Elméleti Líceum egy hatodik és egy végzős osztálya, de elkülönült koronavírusos esetek vagy kontaktszemélyek más iskolákban is előfordultak a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség közleménye szerint.

A kedden este kiadott közlemény hat érintett pedagógust említ hat különböző intézményből, ők elkülönítésben vannak, hat másik tanár karanténban van, egy tanár bizonyult a tanév elején megejtett gyorsteszt szerint pozitívnak. Ugyanakkor hét iskola 79 diákja, illetve három iskola 13 diákja is hasonló helyzetben van (elkülönítés, karantén) két iskola négy diákja kapta meg a hétvégén a pozitív teszteredményt, közülük három azonban nem volt jelen az első órákon.

Hirdetés
Hirdetés

A Mikes Kelemen-líceumban egy tanár és négy diák megfertőződése miatt állt elő a kényelmetlen helyzet, de Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor-líceumban is online tanul egy első osztály, mert a tanító elkülönítésben van.

Érdeklődésünkre Már István, a Mikes igazgatója elmondta, a hétfői tanévnyitó előtti pénteken minden pedagógust teszteltek a gyorstesztekkel, és egyikük esetében a teszt kimutatta, hogy átesett a fertőzésen. Az illető hétfőn megcsináltatta a PCR-tesztet is, amelynek pozitív lett az eredménye, ezért már másnaptól a hatodik osztály online tanult. Kedden derült ki, hogy egy 12-es diák is koronavírusos, azonnal hazaküldték 14 napra az osztálytársait, és persze őt magát is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az előző napi tanévnyitón az illető tanuló külön feladatot kapott, és nem érintkezett a többiekkel, tehát kicsi az esélye, hogy átadta volna a betegséget, viszont, mint utóbb kiderült, az iskolakezdést megelőző hétvégén két nagy bulit is szerveztek a licisták, több osztályból, iskolából is voltak résztvevők (pl. a Székely Mikó Kollégiumból), sőt azt megelőzően, egy kosárlabdaedzésen is sokan érintkeztek egymással.

Természetesen minden, valamelyik eseményen jelenlévő diákot hazaküldtek az igazgatók. Az online tanításhoz elméletileg minden feltétel adott, de nagy hátránya, hogy a maszkkal sokkal hangosabban kell beszélnie a tanárnak, hogy az internetes közvetítéssel is érthető legyen, ez megerőltető és kényelmetlen, a gyerekek is kínlódnak a maszkokkal, mondta az igazgató.

– Vigyázhatunk mi bármennyire, és igyekezhetünk a teljesíthetetlen feltételeket nagy ráfordítással teljesíteni (ha minden gyereknek minden nap adnánk, egy hónapban 24 ezer maszkra lenne szükségünk), ha a gyerekek egyet buliznak, minden hiába – vonta le a végkövetkeztetést Már István.

– Minden esetet egyediként kezelünk, a szülőket folyamatosan tájékoztatjuk, és nyomatékosan kérjük, hogy jelezzék, ha tudomásuk van arról, hogy gyermekeik pozitív személlyel érintkeznek. Tapasztalatom szerint a diákok az iskolában nagyon gyakorlottan és öntudatosan betartják a megelőző intézkedéseket, de hogy az iskolán kívül mit csinálnak, az már nem a mi felelősségünk, kompetenciánk, ha ebbe beleszólnánk, azt a szülők szigorúan szankcionálnák – mondta Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatónője.

Szerdán új betegséget nem jelentettek, mondta Kiss Imre főtanfelügyelő, az elkülönítésben levők száma azonban előreláthatóan folyamatosan változni fog.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 17., 6:59
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Honnat a TUROBOL tudjam en IGAZGATO UR , hogy egy fertozott szemelyel talalkoztam- netan on tudja- kesz rohej hogy miket kernek a szuloktol, legalabb ne lenne IGAZGATO!!!

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 17., 20:11
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Onnan, hogy a szomszédról/unokatestvérről/ nagyszülőről mondjuk kiderül, hogy pozitiv, akkor csak lehet tudni, hogy érintkezett-e vele vagy sem. Nem hiszem ennyi idő után ami csak a vírusról szólt, még most is ezen kell felakadni. Hülye kérdés, zéró pont.

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 18., 0:38
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Olyan nagy kérés, hogy a szülők egy kicsit figyeljenek oda otthon gyerekekre, hogy ne legyen hasonlóvége a dolognak, mint ebben az esetben? Amúgy is ez szülők dolga. Az most jobb, jogy ilyen következményei lettek a dolognak?

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 17., 12:22
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Kinek a gyereke jár mocskos maszkban ? A tiéd ? Szerinted ki a hibás ezért ? Akár otthon, kézzel is meg lehet varrni néhány textil maszkot, amit minden használat után ki lehet mosni, vasalni.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 17., 13:46
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A jelenlegi törvény alapján ha vannak megszorítások, ha vannak kötelezettségek mint például a maszk viselese, kéz fertőtlenítése, aki eloirja ezeket a szabályzatokat köteles biztosítani a fogyoanyagokat, jelen maszkot és fertőtlenítőt . Nem a szülő feladata a maszk és a fertőtlenítő vásárlása!

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 17., 17:41
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Romániába tudtommal ingyenes oktatás van, tehát tessék biztosítani hozzá a feltételeket: maszk, fertőtlenítők, stb. Arra senki nem gondolt, hogy sok szülő anyagilag képtelen napi 5-6 maszkot biztosítani a gyerekének vagy a gyerekeinek. Tessék olyan intézkedéseket hozni amiket be is lehet tartani/tartatni. Már igazán vége lehetne a bohóckodásnak…

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 17., 19:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kedves szülő én elhiszem hogy az iskolának “kellene” biztosítsa a maszkok oszogatását de nem így történik sajnos. Ma reggel is a kapunál szolgálatot teljesítő tanár több diákra is rászólt akinek nem volt maszkja azzal a megjegyzéssel hogy “hozzad otthonról mert holnap nem kapsz mit képzelsz azt hiszed minden nap ad az iskola neked?” Ez egy kézdivásárhely iskola kapujánál hangzott el. Akkor most kinek is a felelőssége? Nekem mint gondos féltő szülőnek vagy az anyagias iskolának?