Felhívás!

A számok gyorsan változnak

A számok gyorsan változnak Kovászna megye

Napi kapcsolatban van a megyei sajtó a kórházmenedzserrel és az orvos igazgatóval, hogy koronavírus-járványügyben a lehető legfrissebb információk jelenhessenek meg arról, ami a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban történik: hogy ez mégsem sikerül mindig, annak egyrészt az az oka, hogy egyes információk közléséhez bukaresti engedély kell, ami késedelmes, másrészt különböző bizottságok különböző órákban adják le a jelentést, a betegek, gyanús esetek, elkülönítettek száma pedig óráról órára változik, ahogy megvannak a teszteredmények.

Ezért nem tudott a közvélemény a március 30-a hajnalán elhunyt betegről (másfél napra rá érkezett meg a jóváhagyás a kommunikációra), de akár már a sajtótájékoztató időpontjában is más lehetett a statisztika, mint ahogy azt a 13 órai helyzet számai mutatták (ez a változékonyság miatt). Ami az elhunyt 77 éves beteget illeti, szívproblémája és nyaki gerincgyulladása (cervikális mielitisze) volt, állapotában a koronavírussal való felülfertőződés csak napokkal hozhatta előrébb a várhatóan amúgy is bekövetkező szomorú végkifejletet, mondta Roșu Mátyás orvos igazgató.

A csütörtök déli helyzetjelentés szerint 19 beteg volt beutalva a kórházba, közülük egy az intenzív terápián feküdt, de várható volt egy újabb eset internálása. A páciensek legtöbbjének tüdőgyulladása van. Négyen közülük lélegeztetőgépen vannak, egyikük állapota súlyos, de még nem szorul lélegeztetésre. „Ez az a­ti­pikus tüdőgyulladás annál is atipikusabb, amit eddig így tartottak számon, mert a páciensek vérének oxigénszaturációja a normális 96–98 % helyett 78–80 %, mégsincs különösebb panaszuk” – mondta Roșu.

Négy személyt engedtek haza kielégítő állapotban, de továbbra is megfigyelés alatt tartják őket. Az orvoskollégák állapota is jó, hamarosan hazaengedik őket – mondta András-Nagy.
Március 22-től, amikor is az első vírusos esetet utalták a kórházba, a mai napig 25 pozitív esetet láttak el. A központi statisztikában szereplő 34 esetből tehát 20 lehet írásunk időpontjában a kórházban, négyet Kolozsváron kezeltek, egy elhunyt, a többiek pedig otthoni elkülönítésben vannak, mivel tüneteik súlyossága nem indokolja a kórházi tartózkodást.

Pozitív lett a koronavírus-teszt eredménye négy sürgősségen dolgozó alkalmazottnak (az 58-ból) a kórházban, ami nem lepte meg a vezetőséget, hiszen ők vannak az élvonalban, ők a legkitettebbek a fertőzéseknek, de nyilván még a védekezésen is kell szigorítani – mondta András-Nagy Róbert. Az alkalmazottak közül csak egy dolgozott tegnap, ketten szabadságon voltak, egyikőjük tartósan otthon volt. Egyelőre házi elkülönítésben vannak az illetők, hamarosan családtagjaikat is tesztelik. A sürgősségi részleget fertőtlenítették, egyelőre nem találják szükségesnek a részleg lezárását.

Arra a kérdésre, hogyan fordulhat elő az intézményen belül ennyi fertőzés, a kórházmenedzser véleménye szerint erről a meghaladott szűrési módszer tehet: egyik kollégája ugyanis tíz napja nem volt munkában, mikor tünetei jelentkeztek. Így valószínűsíthető, hogy a városban és a megyében is a közösségen belül már követhetetlen a vírus terjedése, azaz sokkal többen vannak, mint a jelenlegi számok mutatják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 4., 17:05
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mit jelent az, hogy 19 betegből egy van az intenzív terápián, ha a következő mondat azt jelenti ki, hogy négyen vannak lélegeztető gépen? Hol van a lélegeztető gép ha nem az intenzíven?? És mi az, hogy 4en vannak lélegeztetőn, akik közül 1 súlyos de még nem szorul lélegeztetésre? Akkor csak rajta van a gépen, ami nem kell még működjön az ő esetében?!!! Nagyon pontatlan megfogalmazások, jobban kellene figyelni! Vagy csak én nem értem?

 • User
  Dátum: 2020. április 4., 21:19
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Lélegzető gép nem ugyanaz, mint az intubálás. Én úgy értelemzem, hogy 4 ember nem kell plusz oxigén, az egyik súly állapotban van, ő az intenzíven cvan. A másik három gondolom a fertőző részlegen.

  • User
   Dátum: 2020. április 5., 20:47
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Lélegeztető gépre az szorul aki nem tudja a saját oxigén szaturációját segítség nélkül normális értékek között tartani. Ezt mindenképp pluszban bevitt oxigénnel lehet elérni, van amikor elég egy oxigénmaszkon keresztül a nedvesített oxigén, ehhez nem kell lélegeztető gép. Nyilván van olyan lélegeztető gép is amihez nem kell az embert intubálni, kevésbé invazív. Ezek a gépek is csak intenzíven találhatóak. Fenntartom továbbra is a véleményem, miszerint a fogalmakat érthetően kellene használni.

 • User
  Dátum: 2020. április 5., 9:19
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ez a virusjarvany megmutatta Romania eredeti arcat, emberek. Azt az arcat amit mar sokan ismertek, mar akinek volt szeme es latott is vele, nemcsak bamult a szemevel, tekintetesen azt az arcat melyben most mindenki meggyozodhetik ket nagyon fontos tenyezorol. Arrol, hogy Romaniaban az egeszsegugy es a korhazak mar regen galyra mentek meg ez a jarvany elott, mert senki nem torodott ezzel a szektorral, es arrol, hogy Romanianak meg katonasagja (hadserege ) sincs. Mert az a nagyon keves katona amely reszt vesz Bukarest utcain es Tandarei-en szemkiszurasbol a karanten betartatasaban, az nem mas mint a december elsejere tartogatott, felvonulasokon resztvevo diszhadsereg. Egy “stare de urgenta”-kor melyen “ordonanta militara” van ervenyben, a katonasag az utcakon kene legyen a legkisebb falutol a legnagyobb varosokig, az orszaghatarok keretein belul minden egyes helysegben es orszagutakon.Hogy miert nincs jelen?! Azert mert nincs aki jelen legyen ! Ezt az orszagot meg hadsereg sem vedelmezi !

  • User
   Dátum: 2020. április 5., 11:11
   ÉRTÉKELÉS: 1

   1916 ban is volt számban elég nagy hadserege ,de harmatgyenge volt.Az ember nem számított ,rengeteg katona halt meg ,a fronton a hazafiság keveset ér ha nincs felszerelés meg stratégia.De volt sok -sok zászló ,hogy tudják merről fúj a szél.És ezek a zászlók azóta is megvannak.