Felhívás!

A prefektúráé marad a Fogolyán-ház

A prefektúráé marad a Fogolyán-ház Kovászna megye

Jogerős és megfellebbezhetetlen ítélettel elutasította a legfelsőbb bíróság a Fogolyán család örökösének kérelmét, amely a tulajdonjog visszaállítását kérte arra az épületre, amelyben ma a prefektúra székel. Szotyori-Nagy Áron bejelentette: az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert véleménye szerint az ítélet „erkölcstelen és igazságtalan”.

 

Az épület örököse papír szerint Szotyori-Nagy unokatestvére volt, de őt 2011-ben kivásárolta a mostani örökös, így a tulajdonjog Szotyori-Nagyra ruházódott át. A prefektúra azzal érvelt, hogy a törvény szerint nem kell természetben visszaszolgáltatni azokat az ingatlanokat, amelyek átruházással kerültek valaki birtokába.

– Ez így mind igaz – mondta el megkeresésünkre Szotyori-Nagy Áron – a dolog egyetlen apró szépséghibája az, hogy rám 2011-ben ruházódott át az ingatlan, a vonatkozó törvényt pedig 2013-ban hozták. A jogállam alapja a jogbiztonság, és ennek alaptétele az, hogy egyetlen törvényt sem lehet visszaható hatállyal alkalmazni. Ezt – egyáltalán nem mellékesen – rögzíti az alkotmány is (15. cikkely, második bekezdés: „a törvény csakis a jövő tekintetében rendelkezhet” – szerk.) – kivéve, ha az állam akar megkaparintani egy épületet – mutat rá a „kivételre” a Fogolyán-örökös.

Elmondta: ez utóbbi ügyében kikérte az alkotmánybíróság véleményét is, de valahogy ott sem került még sorra. Hozzátette: a prefektúra „érvei” közé tartozott az is, hogyha ezt az épületet visszaadják, akkor az „egy lavinát indíthat el”. Hát nem adták vissza.

Szotyori-Nagy azt mondja: további jogorvoslati lehetősége nem maradt, kénytelen lesz az emberi jogok strasbourgi bíróságához fordulni, „csak ez nem kevés idő és nem kicsi pénz”.

Az örökös a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt sem tartja előbbvalónak a prefektúránál. Azt mondja: 2002-ben kellett benyújtani az igénylést a 10-es törvény alapján. A hatóságoknak 60 nap állt rendelkezésükre, hogy behívják az érintetteket és megpróbáljanak a természetbeni visszaszolgáltatásban vagy a kártérítésben megegyezni. Tizenhét év alatt nem történt semmi. Most kiküldtek egy újabb levelet az érintetteknek, hogy ismét kell kérni a tulajdonjog visszaállítását, azzal a különbséggel, hogy „most nem öt, hanem tizenkilenc papírt kérnek, köztük nehezen beszerezhető archív dokumentumokat, drága, közjegyző által hitelesített papírokat”.

– Miután majdnem húsz évig nem csináltak semmit, most tesztelik, hogy hány örökös halt meg, hányan nem hajlandók pénzt kidobni újabb hitelesítésekre, s így lassan sikerül végleg ellopniuk mindent – vélekedik a Fogolyán-örökös, aki „rosszindulattal és rosszhiszeműséggel” vádolja annak az RMDSZ-nek a képviselőit, akik „valamikor a restitutio in integrum jelszavával kérték szavazatainkat”.

A Fogolyán-örökös azt mondja: „rá ne számítsanak”, nem fogja megkönnyíteni a dolgukat, az utolsó földterületért, ingatlanért is, amelyet „a kommunisták egyetlen tollvonással elvettek és utódaik évtizedes perelés után sem adnak vissza” küzdeni fog.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 31., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Részemről nagy reményekkel nézek a további lépesek felé. A kis ember szembeszáll a hatalommal. Ez nagyon megfog. Nagyon bizok az igazság győzelmébe!

 • User
  Dátum: 2019. július 31., 19:08
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Egy ekkora mellényű prefektúra már nagyon régen meglephette volna magát, a saját machinációikra alkalmas épülettel, s nem egy néhai szanatóriumban ücsörögne, ahol még fertőző gyökök is előcsírázhatnak. Nyugisan, csodák nincsenek és vannak! A parancsolatok azt írják, hogy ne kívánd a másét…